Биолозите са по-близо от всякога до намирането на жив екземпляр от мистериозния бозайник Зенкерала (Zenkerella insignis) в природата, след като наскоро откриха три мъртви животни на острова Бьоко, близо до бреговете на Африка.

Мистериозният гризач, който прилича на катерица с извънредно пухкава опашка, се изплъзва на учените от години.

“Зенкерела може да се сметне за най-неуловимия Покемон, който учените още не са успели да хванат жив,” казва Ерик Зейферт от Университета на Южна Калифорния.

“Вероятно излиза само по средата на нощта, дъпбоко в джунглите на централна Африка, и прекарва повечето от времето си нависоко по дърветата, където е изключително трудно да бъде видян.”

Често наричан “живо изкопаемо”, зенкерела изглежда не се е променил особено за 49 милиона годишната си история, въпреки, че е един от най-малко познатите бозайници на планетата.

За последно за зенкерела се твърди, че е бил видян преди двадесет години. В музеите по света има 11 екземпляра, без да се броят последните три от остров Бьоко.

Екипът на Зайферт е успял да изследва ДНК мостри от гризача и е установил, че той е достатъчно различен от всички други познати видове за да получи отделна собствена класификация.

Източник: ScienceAlert