Още преди 106 години австралийският геолог Грифит Тейлър открива, че от ледника, наречен на негово име, към Западното езеро Бони се спуска водопад с наситено червен цвят. Първоначално се смята, че цветът се дължи на червени водорасли, но едва през 2003 г. става ясно, че причината е окислено желязо, а източникът вероятно е солено езеро на около пет милиона години.

Сега изследване на Университета на Аляска Феърбенкс и Колорадо Колидж потвърждава, че ледникът не само има езеро под себе си, но и собствена водна система, която тече от милиони години.

Eкипът използва ехолокация, за да проследи къде тече водата. Причината тя никога да не замръзва, посочват учените, се дължи на перманентната хидравлична система, в която от замръзващата вода се отделя топлинна енергия, която на свой ред стопява околния лед.

„Кървавият водопад“ като уникална „капсула на времето“, съхраняваща древни микроорганизми, очарова учените и им осигурява възможност да изучават възможността за живот на други планети, без да се налага да се сондират ледените шапки.

Източник: Business Insider