Миналата седмица посетител на националния парк „Вулкани на Хаваи“ падна от 20 метра височина в кратера на Килауеа – един от най-активните вулкани на планетата.

Единственото, което се знае за мъжа е, че е на 32 години и че е военен. На 1 май около 6:30 ч местно време той е стъпил накриво, след като се е опитал да прескочи металната преграда, за да се доближи „по-близо до ръба“.

2 часа и половина по-късно е открит от спасителите жив, но сериозно ранен на ръба на скала 20 метра под рампата в пропаст, която принципно е 90 метра дълбока. След рискова спасителна операция с въжета обаче мъжът е спасен и откаран в местната болница, където се възстановява успешно.


Снимка: Marisa Estivill / Shutterstock

Килауеа се намира на източния склон на вулкана Мауна Лоа. Висок е 1247 метра. Представлява щит с диаметър 35 км, на върха с калдера. В нея са кратерите Халемаумау и Килауеа Ики с временно съществуващи лавови езера. През 1965 г. се е образувал кратерът Макапахи, също с лавово езеро. Около калдерата концентрично са разположени пръстеновидни хорстове и грабени. Централната и част е повдигната. Стените на калдерата са високи 400 m. От нея по склоновете на вулкана се простират две рифтови зони. Югоизточната достига нос Кумукахи. По нея се наброяват десетки конуси и кратери, в някои от които са ставали изригвания. Тя продължава на дъното на океана във вид на издигнатия вал Пуна. Втората рифтова зона се простира на югозапад от калдерата до брега. Килауеа непрекъснато изригва.

Източник: IFLScience