Не съществува лесен начин, по който можем да определим кучешката интелигентност. Психологът Стенли Корън, проучващ този въпрос, пише още през 90-те, че съществува адаптивна интелигентност (т.е. да откриваш кое за какво служи например), работна (да следваш заповеди) и инстинктивна (вроден талант). Естествено, съществуват и пространствена, кинестетична, интерперсонална и много други, пише Science Alert.

Франс де Уол – бихейвиорист, проучващ животните – твърди, че хората имат навика да разглеждат интелекта на дадено животинче по доста ограничен и несправедлив начин.

Естествено, учени от цял свят проучват този въпрос дори в момента. Междувременно на нас не ни остава нищо друго, освен да разгледаме данните от една от тази сфери – а именно, на работната интелигентност.

В своята книга The Intelligence of Dogs („Интелигентността на кучетата“) Корън публикува резултатите от дълго изследване, направено въз основа на 199 съдии по кучешко подчинение.

Той твърди, че отговорите, които всеки един от тях дава, били доста последователни. Естествено, Корън уточнява, че много съдии са изтъкнали, че съществуват изключения за всяка порода и че много неща зависят от самото обучение.

Ето какво открива той.

Първи раздел – най-изявените работещи кучета, които научават нови команди за по-малко от 5 показвания и се подчиняват на тях в 95 процента от случаите.

1.    Бордър коли.
2.    Пудел.
3.    Немска овчарка.
4.    Голдън ретрийвър. 
5.    Доберман.
6.    Шетландска овчарка.
7.    Лабрадор ретривър.
8.    Папийон.
9.    Ротвайлер.
10.    Австралийско пастирско куче.