У нас а открити над 5 хиляди пещери. Много от тях са изследвани и отворени за туристи. Представяме ви 9 от най-красивите и интересните.

Насладете им се!

Gallery
Магура

Намира се на южния склон на карстовия рид Рабишка могила, Западен Предбалкан. 

Снимка: ileana_bt / Shutterstock

Gallery

Образувана е от карстови процеси в дебелослойни долнокредитни сивобели варовици. Тя е една от най-големите български пещери. Изходът ѝ се нарича Вратача. Някои зали имат колосални размери. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи. Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и1200 г. пр.н.е. Рисунките изобразяват предимно ловни сцени.

Снимка: Mono Collective / Shutterstock

Gallery
Снежанка

Намира се в Баташката планина в Родопите. Открита е през 1961 година случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера. Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. 

Снимка: Diana Nikolaeva Dimitrova / Shutterstock

Gallery
Бачо Киро

Пещерата е разположена на 300 метра западно от Дряновския манастир, на неголямо разстояние от водната пещера Андъка в отвесна варовикова скала на 335 метра надморска височина. Температурата във вътрешността на пещерата е постоянна – 13 градуса, влажността е 95%. Пещерата е образувана от водите на река Андъка. Открити са следи от човешка култура и кости от домашни и диви животни. Намерен е и скелет на мечка с височина 3 метра.

Снимка:  Milen Dobrev / Shutterstock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ягодинска пещера

Намира се в в Родопите, България. Дълга  е10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м.

Снимка: Emil Vasilev Iliev / Shutterstock

Gallery

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити,сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%.

Снимка: Emil Vasilev Iliev / Shutterstock

Gallery
Съева дупка

Пещера в Среден Предбалкан, България.

Снимка:  ileana_bt / Shutterstock

Gallery

Пещерата носи името на братя овчари Съю и Съйко, които я открили случайно.

Снимка:  ileana_bt / Shutterstock

Gallery

Заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра. 

Снимка:  ileana_bt / Shutterstock

Gallery
Ухловица

Намира се на 3 км североизточно от село Могилица. Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

Снимка: Pres Panayotov / Shutterstock

Gallery
Gallery
Деветашката пещера

Деветашката пещера, намираща се близо до село Деветаки, община Ловеч, е сред най-големите пещери в България.

Снимка: Jasmine_K / Shutterstock

Gallery

Има красиви сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни. Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през юни и юли изцяло се затваря за посетители.

Снимка: Jasmine_K / Shutterstock

Gallery
Леденика

Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк Врачански Балкан, намира се на 830 м надморска височина в Северозападно-Стрешерския дял на Врачанската планина.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Пещерата получава името Леденика заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата в близо до входа.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Леденика е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. Според специалистите тя има „божествена“ акустика.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Дяволското гърло

Пещерата е разположена на 1,5 км северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Това е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Снимка: Дияна Георгиева

Gallery

Снимка: Дияна Георгиева

Gallery

Снимка: Дияна Георгиева