Според учените днес средностатистическият човек консумира около 20% повече калории, отколкото предците му през миналия век. И въпреки че хората все повече обръщат внимание на храната и всякакви диети придобиват голяма популярност, невинаги е лесно да спазваме правилата за здравословно хранене. Консумацията на ябълки например в неподходящо време може да ви докара сериозни проблеми с червата, вместо да подобри храносмилането. За щастие, това не е сложна наука, а основните правила са доста лесни за следване.

Ето някои митове относно навиците за здравословно хранене и съвети как да изберете най-подходящото време, за да хапнете любимите си храни, така че да извлечете максимална полза.

Месо

Месото е отличен източник на протеини и витамини от група В, но може да доведе до прекомерно натоварване на храносмилателната система. Ето защо е по-добре да избягвате да ядете стек непосредствено преди лягане. Изборът на крехко месо и хранене най-малко 3 часа преди лягане е добър вариант, тъй като осигурява чувство на ситост и не съдържа голямо количество калории, което може да доведе до нежелано увеличаване на теглото. Можете да консумирате месо през целия ден, за да си доставите достатъчно протеини. Нека да не е сутрин, тъй като може да се окаже твърде трудно за храносмилане и да си докарате стомашни проблеми.

Ядки

Ядките са отличен източник на здравословни мазнини и калории, но не се препоръчват като среднощна закуска. Здравословно е да ги хапвате, но ако прекалите, може да отнеме много време, за да се усвоят от организма, което води до проблеми със заспиването. Изберете ядки за закуска или като здравословно хапване между храненията, за да извлечете всички ползи от тях – да подобрите работата на сърцето, да нормализирате нивата на холестерола, да намалите теглото, да подсилите красотата на кожата и косата.

Сирене/кашкавал с висока масленост

Кой не обича да си хапва препечена филийка с масълце и сирене – преди лягане обаче може и да звучи съблазнително, но по-добре е да се въздържите. Сиренето с високо съдържание на мазнини е трудно за храносмилане, което означава, че може да причини дискомфорт и да наруши съня ви, ако го консумирате вечер малко преди да си легнете. От друга страна, закуската със сирене дава на тялото необходимия калций, който помага за растежа на мускулите и заздравява костите.

Цитрусови плодове

Чаша с прясно изцеден цитрусов сок може да звучи като здравословно начало на деня, но не е така. Цитрусовите плодове са много кисели и ако ги приемате със или веднага след основното хранене, увеличават образуването на киселина, което може да причини неприятни проблеми с храносмилането като киселини, чувство на тежест в стомаха и забавяне на усвояването на хранителните вещества. Насладете се на плодовия си сок малко след хранене.

Боб/Фасул

Той има високо съдържание на фибри, така че консумирането му през нощта може да предизвика подуване на корема и да намали на качеството на съня. Затова имайте си едно наум с този продукт. Фасулът е идеалната храна за обяд или ранна вечеря - по този начин всички полезни вещества ще се усвоят и е малко вероятно да се почувствате подути и преяли.

Ябълки

Ябълките са богати на фибри и съдържат естествени киселини, които подобряват храносмилането и функцията на дебелото черво. Но ако ги консумирате вечер, киселината от тях може да се натрупа в стомаха, причинявайки неприятно чувство на тежест и дори болка. Яденето на ябълки през нощта също може да доведе до прекомерно образуване на газ и да затрудни работата на червата. Причината е, че храносмилането се забавя през нощта и обработването на храната отнема много по-дълго време. Най-подходящото време за ядене на ябълки е сутрин.

Кисело мляко

Полезно, но неподходящо за консумация по всяко време на денонощието. По-добре е да избягвате да ядете кисело мляко на гладно или преди хранене, защото съдържа млечна киселина, която може да намали киселинността на стомаха, което ще забави храносмилането, докато дойде време за основното ви хранене. Затова яжте кисело мляко около 1-2 часа след основното хранене, за да извлечете всички ползи от млечната киселина за храносмилането. Малка порция преди лягане е добра идея, тъй като ще осигури на тялото ви протеини, допринасяйки за развитието на мускулите.

Още храни, които са вредни, когато ги консумирате неправилно, ТУК.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side