Светът е пълен с изненади и тези 15 факта го доказват

07 януари 2019 г., 21:22
7714

Shutterstock

Замисляли ли сте се защо самолетите са винаги бели или защо шоколадът Ritter Sport е квадратен? Тази статия ще ви отговори и ще ви запознае с множество други любопитни факти, за които дори не сте се замисляли...

- Приблизително до началото на 19. век около 43 процента от световното население не успява да живее повече от 5 години.

- Саудитска Арабия внася камили и пясък от Австралия. От една страна, арабските камили се използват единствено за развлечение на туристите, както и за транспорт. От друга, огромното количество пясък в страната просто не е подходящ за строителни цели. 

- Ако изядете черния дроб на полярна мечка,много е вероятно да умрете. Той съдържа много витамин А и в това количество причинява хипервитаминоза и тежко отравяне.

- Учените са открили, че хипопотамите и китовете имат общ предшественик, който е живял преди около 50 милиона години. Следователно, може да се каже, че китовете и хипопотамите са много далечни роднини.

- Шоколадите Ritter Sport започват да се произвеждат във формата на квадрат, след като якетата с квадратни джобове стават популярни през 30-те години на миналия век. Компанията решава да произвежда именно в тази форма, за да могат да се поберат в тези джобове.

- Теглото на семената от рожков в миналото се е измервало в карат ( равен на 200 мг.). Оттогава мерната единица се превръща в традиционна мярка за тегло на скъпоценните камъни и перли.

- В нюйоркското метро откриваме лампи с нестандартна крушка – те се завиват наобратно на стандартните, за да не бъдат откраднати.

- Обикновеният охлюв се движи по-бързо от електроните в медна жица.

- Проучванията показват, че бебетата се усмихват осъзнато и го правят, когато видят, че родителите им са готови да се усмихнат отново. Те обичат да гледат усмивката на майка си и баща си и всъщност я предизвикват със собствената си усмивка.

- В гръцкия химн има 158 стиха, но се пеят само първите два.

- Самолетите са боядисани в бяло, защото този цвят улеснява намирането на неизправности - например на петна от петрол или пукнатини. Втората причина за такъв избор е, че белият цвят предотвратява загряването на самолета. Всеки друг цвят ще абсорбира слънчевата светлина и ще доведе до прегряване на самолета.

- Неприятната миризма от устата сутрин се появява, защото през нощта не се отделя почти никаква слюнка, което води до натрупването и разлагане на бактерии.

- На входа на големи сгради често се монтират въртящи се врати. Причината е следната: отварянето на плъзгаща се врата дори за кратък период от време (особено при студено или горещо време) води до значителни температурни промени в помещението. 

- През 30-те години на 20-ти век кетчупът се продава като лекарство за диария, ревматизъм и екзема. Ликопенът, съдържащ се в домати, е наистина полезен за организма, но изобщо не е панацея за всички болести.

- Националният футболен отбор на Бразилия е единственият, който участва във всеки световен шампионат. Това е най-успешният отбор, който печели Световната купа цели 5 пъти.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари