Това екзотично звучащо име се отнася за растение от семейство Миризливовърбови, познато също като ракитник, морски зърнастец и сибирски ананас. Облепихата представлява бодлив широколистен храст, който може да достигне до 6 метра височина. Оранжевите му плодчета с големина 3-8 милиметра зреят от началото на август до началото на декември. Родина на облепихата е Непал, а разместванията на земните пластове през ледниковата епоха го разпространяват по-нататък.

Какво представлява сокът от облепиха?

Сокът от облепиха е смесица от сока на плодчетата, разреден с вода.

Каква е ползата му за здравето?

Сокът от облепиха е една от най-полезните храни на света. Тъй като поддържа здравето дори в малки количества, вече го използват в много домакинства. Истинска енергийна бомба, той е богат на витамини и хранителни вещества и при редовна употреба (2-3 супени лъжици на ден) съществено допринася за здравето, особено през студените месеци на годината.

Колко струва сокът от облепиха?

У нас чистият сок от облепиха все още е доста скъп и може да се намери само в онлайн магазините за био храни.

Какви витамини и минерали съдържа сокът от облепиха?

Освен че е особено богата на витамин С, облепихата съдържа още всички витамини от група В, витамин Е (до 15 мг на 100 г), бета каротин (12 мг/100 г), каротиноиди (10-40 мг/100 г) и флавоноиди. В обилни количества са представени минералите калций, калий, цинк, магнезий, мед, желязо и кобалт. Високо е и съдържанието на ненаситени мастни киселини. За сравнение: в едно зрънце облепиха има три пъти повече витамин А отколкото в един морков, 10 пъти повече витамин С отколкото в един портокал и 7 пъти повече витамин Е отколкото в един бадем.

Как се приема сокът от облепиха и какъв е на вкус?

Най-добре е сокът от облепиха да се приема с голяма супена лъжица, тъй като и малката доза е достатъчна, за да покрие дневната потребност на организма от витамини и минерали. Вкусът на сока се описва като възкисел и кадифен, затова трябва да се пие разреден (с вода).

Каква е препоръчителната дневна доза?

Само 50 мл задоволяват дневната потребност на организма от витамин С, затова 3 супени лъжици от сока са напълно достатъчни. Разбира се, който иска, може да изпие и малко по-голямо количество.  

Какво е действието на сока от облепиха?

Сокът от облепиха се смята за истински многостранен талант, защото има кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект, стимулира кръвообращението, понижава холестерола, предпазва от рак и атеросклероза, засилва имунната защита и действа ободряващо. Освен това подпомага заздравяването на кожата при слънчеви изгаряния и обриви.

Може ли сокът от облепиха да се използва за отслабване?

Да, макар и индиректно. Защото възкиселият вкус на облепихата засища глада за сладко и така косвено подпомага отслабването. Между другото, 100 мл сок съдържат приблизително 61 калории.

Защо облепихата е от такова важно значение за вегетарианците и веганите?

Зърната са богат източник на витамин B12, който играе важна роля за кръвообразуването. Иначе витамин В12 се съдържа предимно в месото, поради което вегетарианците и веганите прибягват до облепихата, за да не се лишават от ценното вещество.

Как да приготвим сок от облепиха в домашни условия?

Прясно откъснатите плодчета се измиват, поставят се в тенджера и се заливат с вода, така че да се покрият. На 2 кг плод се добавят 1,5 кг захар и 1 пръчка ванилия. Сместа се загрява. Тенджерата се сваля от огъня малко преди да кипне, за да не се унищожат ценните витамини. Друг начин е плодовете да се пресоват студено, като се минат през сито, след като се почистят. Тогава не е необходимо варене и чистият сок се консумира директно, разреден с вода.

Каква е разликата между сока и маслото от облепиха?

Сокът е за вътрешно, а маслото – за външно приложение. Редовното пиене на сока укрепва имунната система и защитните сили на организма, а маслото от облепиха се нанася върху рани или кожни обриви и облекчава оплакванията.

Любопитно

Още древните гърци са ценели ползата от миниатюрните оранжеви плодчета. Те хранели с тях конете си, за да придобие кожата им красив блясък. Наричали растението Hippophae, което в превод означава „блестящ кон“.

А през 80-те години на ХХ век сокът от облепиха става първият плодов сок, консумиран в космоса.

Цветелина Велчева