За първи път изследователите се заемат да представят нещата черно на бяло и трябва да ви кажем, че никак не изглеждат цветущи. Оказва се, че едва 13 процента от Световния океан е незасегнат от вредното влияние на хората върху околната среда – като например индустриален тип риболов, замърсяване с химически вещества и пластмаса, търговски пътища по вода. Към настоящия момент съществуват едва 55 милиона километра водна шир, които могат да се нарекат „незасегнат участък”.

Едно изследване, поместено в научното списание Current Biology, изнася подробен анализ на ситуацията, от чийто резултат са изненадани дори самите учени. „Смаяни сме колко малка част от Световния океан е все още природно чиста и неопетнена от човешка ръка”, заявява Кендал Джоунс от университета в Куинсланд, Австралия. – „Океанът покрива близо 70 процента от повърхността на Земята и ние, хората, някак си сме успели да унищожим почти цялата си екосистема.”

По-голямата част от този незасегнат участък се намира в Тихия океан, както и във водите около Антарктика  и Арктика. Най-замърсените участъци са по крайбрежията, което е особено обезпокояващо, тъй като крайбрежният хабитат е от съществено значение за биоразнообразието.

Още един обезпокоителен факт е, че по-малко от 5 процента от общата площ на Световния океан е защитен. Голямата част от него включва екосистеми недалеч от брега, но не и геологически структури и биоразнообразни зони като кораловите рифове например.

„Всичко това означава, че в най-скоро време бихме могли да загубим и малкото, което ни е останало, заради съвременните технологии, които предоставят възможност за риболов все по-надълбоко и за плаване с кораби все по-надалече.” – изразява тревогата си Джоунс. – „Заради глобалното затопляне днес са достъпни за риболов дори места, които доскоро са били целогодишно покрити с лед.”

Изследването има категорично и недвусмислено послание: необходима е коренна промяна. Правителствата и държавните глави по света е нужно да приемат каузата като обща, каквато е, и да вземат строги мерки, за да се сведе до минимум човешката дейност, която на практика застрашава оцеляването на планетата ни.

iflscience.com