Ченето на биолога увисва. Той се облещва насреща. Поглежда отново през бинокъла. Да, правилно е заключил. Две мъжки шимпанзета бонобота отъркват половите си органи един в друг. Накрая едното от тях достига до еякулация. Смаяният човек се прибира в колибата си и когато го питат попадна ли на нещо интересно днес, той поглежда към земята засрамено и промърморва: „Ъ-ъ, не, нищо...”.

Цяла тълпа се е струпала пред клетката на два мъжки пингвина в зоопарка в Сентръл парк. „Какво се случва?”, чува се отчаян от любопитство глас отзад. „Опитват се да излюпят камък!”, извиква някой. „Тия да не са гейове?”, дочува се трети глас. Настава неудобно мълчание.

Не, не си измислям нищо. Това са факти. Първият е измежду 500-те най-ярки и документирани примери за хомосексуално поведение сред животните. Вторият е истинска случка в зоологическата градина в Ню Йорк, като главните герои на име Рой и Сайло (подобно на гей събратята си от германския зоопарк) малко по-късно успяват да излюпят женско пингвинче. Не от камък, разбира се. Собствениците се смиляват над “съпрузите” и им дават истинско яйце.

Вярвате или не –

над 1500 вида животни са наблюдавани да практикуват отношения от този тип. Всякакви – от бозайници до раци и дори червеи.

Темата за хомосексуалността сред животните бе дълго време табу. Учените или си затваряха очите за нея, или я отхвърляха, наричайки подобни проявления неестествени, тъй като не допринасят за голямата кауза – продължението на рода. Някои все още го правят.

„Според мен хората си мислят, че това не е важно, тъй като едва ли не всичко трябва да бъде свързано с възпроизвеждането - казва Линда Улф от отдела по антропология в Университета в Източна Каролина. - Може да си измисляте всякакви истории. О, да – така установяват господство един над друг. Трябва да е заради това. Или пък заради онова. Но според мен в крайна сметка всичко се свежда до едно – сексуално удоволствие.”

Дали има грешка в теорията на Дарвин

за половия отбор, който се осъществява в борбата между индивидите от един пол – най-често мъжкия - за спечелване на женската? Или пък тези стотици видове животни, практикуващи хомосексуализъм, просто не знаят какво правят? Според биолога Джоан Ръфгардън от Станфордския университет, пренебрегвайки животните гейове, Дарвин е схванал погрешно основната природа на хетеросексуалността.