Когато над пустинята Атакама пада дъжд за първи път от векове насам, учените предполагаха, че природата ще разцъфти. Вместо това почти всичко умря.

Изненадващото откритие бе публикувано тази седмица в научния журнал Scientific Reports.

Над разположената в северната част на Чили Атакама не бе падало и капка дъжд в продължение на близо 500 години. Чак преди 3 години пустинята "видя" първите си дъждове.

Променящият се климат в Тихия океан предизвика валежи над Атакама на 25 март, както и на 9 август 2015 г. На 7 юни 2017 г. също заваля. Преди това не съществуват доказателства за дъжд в региона, макар че климатични модели подсказват, че подобно нещо вероятно се случва всеки век.

Международен екип от биолози реши да проучи региона с надеждата да намери една възвърнала се към живот природа. „Вместо това се натъкнахме на обратното – дъждът над свръх сухата сърцевина на пустинята Атакама е довел до масово изчезване на голямата част от местните микробиологични видове", коментира Алберто Фариен, съавтор на проучването от Университета „Корнел“.

Преди дъждовете пустинята Атакама е била дом на 15 различни древни вида микроби. Впоследствие обаче в новообразувалите се лагуни са останали само два.

Причината за това изчезване на около 85 процента от живота в почвата вероятно е вследствие на „осмотичен стрес“, предизвикан от водата. Според Фаирен тези микроби са се научили да живеят в условия на екстремна суша. Съответно не са могли да се адаптират достатъчно бързо към внезапния приток на вода.

Тези новини не предвещават нищо добро и за потенциалния живот на Марс. Предполага се, че преди 3-4 млрд. години на планетата е имало доста вода. След като е изгубила атмосферата си и се е превърнала в суша обаче, Марс вероятно е имала спорадични „влажни“ периоди.

„Ако някога е имало микробиологични организми, които са успели да се справят с изключително сухата среда на Марс, те най-вероятно са били подложени на същите процеси на осмотичен стрес, каквито наблюдаваме в Атакама“, казва Фаирен.

С други думи – повторната поява на водата вероятно е избила живота на Марс, ако въобще е имало такъв. Всичко това ще промени представите ни за живота като цяло в Слънчевата система.

В цялата ситуация има и добри новини. Екипът е открил, че големите залежи на нитрати в Атакама са изпълнявали функцията на храна за микробите. Наскоро астрономи откриха нитрати и на Марс, което предполага за наличието на същите процеси и на Червената планета.