Хладилник, лампа, телефон, облекло... Оборудването на домовете и облеклото допринасят за емисиите от парникови газове, предупреди Агенцията по околна среда и управление на енергията (Ademe), цитирана от Франс прес, с призив да се консумира по-малко и по-добре.

Агенцията проучва жизнения цикъл на тези предмети от всекидневието, като се започне от добива на суровини и се стигне до края на употребата им, преминавайки през производството, транспорта, дистрибуцията и използването.

Проучването показва, че съвкупността от оборудване, мебели и електродомакински уреди в къщата е средно 2,5 тона. За да се произведат тези 2,5 тона оборудване, е трябвало да се мобилизират 45 тона суровини. През целия цикъл на производство се отделят 6 тона въглероден диоксид, което се равнява на 6 пътувания в двете посоки между Париж и Ню Йорк, подчертава ведомството.

Домакинствата притежават средно 99 електрически и електронни предмети - големи електродомакински уреди, лампи, телевизори, мобилни телефони, малки електродомакински уреди, пособия. Според агенцията, която се позовава на данните от проучване на Френския статистически институт, домакинствата си мислят, че притежават 34.

Източник: Мениджър Нюз