Няма съмнение, че дървесината е важна суровина за нас, която се използва в хиляди продукти от ежедневието ни. За съжаление, високите темпове на производство и индустриализация означават,
че горите по цял свят са застрашени от изсичане, предупреждава Bright Side. С темповете, с които се движим, тропическите гори ще изчезнат напълно за 100 години, посочва медията.

Но не и в Норвегия.

Скандинавската страна стана първата държава, която забрани изцяло изсичането на дървета. Парламентът на страната обеща да осигури снабдяването на нужните дървесни материали за бита и индустрията без това да е свързано със сеч на дървета. Това е част от мащабната нова стратегия на държавата за по-устойчиво развитие и опазване на природата. Политиците заявиха готовността си да намерят начин да заместят основни продукти като палмовото масло, соята, говеждото месо и дървесината с аналози, които почти не влияят на екосистемата.

Политическите партии в страната постигнаха и споразумение за забраната на продажбите на коли, задвижвани с бензин и дизел в страната, която трябва да влезе в сила от 2025 г. Към момента Норвегия вече е държавата с най-висок процент продажби на нови електрически коли в целия свят (24 процента), което прави пълния отказ от бензинови и дизелови двигатели по-логична и лесна стъпка.