Колко ли скучни ще изглеждат цветните поляни, ако ги няма пеперудите?

За повечето хора бръмбари, скакалци, хлебарки, оси и всякакви подобни „буболечки” предизвикват страх, ужас и погнуса. Пеперудите си остават единствените насекоми, спечелили всеобщата обич и възхищение. И това не е случайно.

Природата не спира да удивлява човека със своите цветове, явления и смайващи форми и при някои групи животни това многообразие от „творчески решения” достига своя връх.

Блестящ пример за това е групата на пеперудите. Пъстрите крила и любопитният начин на живот не един път са събуждали интереса на художници и поети. Но пеперудите са и любим обект на изследвания за много учени. Спокойно може да кажем, че тази група насекоми е сред добре проучените в световен мащаб.

На планетата ни са известни около 140 хил. вида пеперуди. Най-голямо е разнообразието им в тропическите и субтропическите области.

България въпреки малката си територия е сред най-богатите

на пеперуди страни в Европа. На целия континент са установени 440 вида дневни пеперуди, от тях у нас са познати почти половината – 214. Нощните пеперуди не са толкова добре проучени, но като разнообразие имат първенство – за страната ни се съобщават почти 2700 вида. Пеперуди има навсякъде у нас - от крайбрежните плажове до най-високите върхове на Рила и Пирин.

Един от най-красивите видове и без съмнение любим на много лепидоптеролози (специалисти, занимаващи се с проучването на пеперудите) е червеният аполон. Тази голяма пеперуда, достигаща 10 см, е разпространена предимно по планинските скалисти склонове. Крилата имат бял цвят. По периферията им няма бели люспи и в тези участъци добре се вижда полупрозрачната матова ципа на крилата, която изглежда почти восъчна. С

големите си червени петна на задните крила

тази пеперуда е истинско украшение за сивите скални скатове. Тя лети бавно и дълго планира, използвайки въздушните течения.

Именно заради своята красота този вид дълго време е бил обект на колекционерски страсти. Днес той е изчезнал от Витоша, а на много други места в страната числеността му рязко е намаляла. По тази причина червеният аполон фигурира в списъка на защитените от закона видове. 

Но на какво всъщност дължат красотата си тези нежни същества? Може и да се учудите – това са люспите, за които стана дума по-горе. Крилата на пеперудите са покрити с люспи (затова и клонът в зоологията, който се занимава с тях, е кръстен лепидоптерология – или наука за люспокрилите).

Gallery
Фердинандова пеперуда

Снимка: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Gallery
Синевка

Снимка: MarekKijevsky / Shutterstock

Gallery
Голямо нощно пауново око

Снимка: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock

Gallery
Балкански тарукус

Снимка: alslutsky/ Shutterstock

Gallery
Еребиа

Снимка: Myroslav Vydrak / Shutterstock