Позната ли ви е следната ситуация – тъкмо решавате да хапнете нещо вкусно и котката ви веднага се присламчва, мяукайки жално и молейки с поглед да споделите вкусотията с нея. Но дори и да ви е жал да й откажете, помнете, че не всички храни, които консумираме са подходящи и за нашите домашни любимци.

Представяме ви списък със храни, които бих навредили сериозно на здравето на вашата котка.

Шоколад

Шоколадът съдържа два токсина -  Кофеин и теобромин, които стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи. Шоколадът е силно токсичен и може да предизвика повръщане, диария и инфаркт.

Алкохол

Заради малкия си размер котките са много чувствителни към алкохола, така че не оставяйте бутилки на места, където домашния любимец може да го намери. Отравянето с алкохол предизвиква повръщане, загуба на координация, дезориентация и смърт. От една супена лъжица алкохол котката може да изпадне в кома.

Кафе

Кафето съдържа кофеин, който може да предизвика хиперактивност, учестено дишане, сърцебиене и тремор на мускулите. Същото важи и за чая и енергийните напитки.

Някои зеленчуци

Някои плодове и зеленчуци също са вредни за котките: авокадо, кайсии, череши, чесън, лук, гъби, грозде и стафиди, защото съдържат токсични вещества. Лукът, например, съдържа вещество, наречено тиосулфат, което може да причини храносмилателни проблеми и анемия. Все пак има плодове и зеленчуци, които спокойно може да включите в хранителното меню на вашата котка. Моркови, тиква, броколи, сладки картофи, зелен фасул могат да бъдат консумирани в малки количества. Но не забравяйте да ги сготвите преди това, за да бъдат по-лесно смилаеми.

Мляко

С годините котките могат да развият непоносимост към лактоза. Особено чувствителните могат да получат диария и разстроен стомах.

Суши

Суровата риба, както и суровото месо и суровите яйца може да съдържа бактерии, които причиняват хранителни отравяния. Освен това суровата риба съдържа тиаминаза която унищожава запасите от витамин B, който пък е от съществено значение за котките. Липсата на тиамин може да предизвика сериозни неврологични проблеми.