Кучето е най-добрият ви приятел. Това животинче ще ви брани винаги. Всъщност, изследванията показват, че шансът един мъж да получи телефонния номер на непознато момиче, е три пъти по-висок, ако с него има куче.

А имали ли сте чувството, че кучето ви ви „разбира“, пита ASAP Science? Оказва се, че и хората, и кучетата откликват на емоционални звуци. Когато животинчето ви ви чуе да плачете или да се смеете, в мозъка му се активират реакции, сходни с тези у хората. Нещо повече – кучетата интерпретират плача като скимтене на друго куче.

Ако не винаги сте край своето куче, за да го гушкате пък, можете да му оставите своя дреха. По този начин миризмата по нея ще му помогне да се справи с безпокойството от раздялата.

Мислите си, че вашето куче е най-умното на света? Психолози, занимаващи се с животни, са на мнение, че повечето кучета са умни, колкото 2-годишно дете. Те могат да разбират над 150 думи, да броят до 5 и да забелязват елементарни грешки от типа на 1 + 1 = 3. Освен това кучетата могат да разрешават и пространствени проблеми - научават местоположението на скрити лакомства, откриват най-бързия път до парка и дори боравят с механизми, като резета или простички машини.

Важно е да отбележим също така, че кучетата не страдат от пълна цветна слепота. Ако хората имат три специални рецептора, чрез които различават цветовете, то кучетата имат само два. Поради тази причина те виждат черно, бяло, синьо и жълто. Същевременно мозъците им не могат да интерпретират червено и зелено. Вместо това виждат сиво.

В Америка има приблизително 75 млн. домашни кучета. Сред тях лабрадорите са най-популярни. Най-интелигентните породи обаче са бордър коли, пудел и немска овчарка. Поне спрямо човешкия интелект. Не трябва да забравяме обаче, че кучетата изключително умни в много други отношения. Вероятно сте чували за животни, които могат да надушват наркотици. Знаете ли обаче, че кучетата могат да усещат пристъпи, да разпознават нивата на ниска кръвна захар и дори да надушват рак? В едно научно изследване кучетата са успели да разпознаят 30 от общо 33 случая на рак на простата, просто като подушат урината на конкретния човек. Смята се, че силното им обоняние може да открива вариации или наличието на опасни органични смеси. Мислите си, че имате чувствителен нос? Обонянието на кучетата е между 10 хил. и 10 млн. пъти по-добро от нашето (в зависимост от породата).  Нещо повече – за едно куче дишането е различно от надушването. Малка тъкан в носа им разделя въздушния поток в зависимост от това дали душат или дишат. Благодарение на това те могат да улавят феромоните във въздуха и да разберат дали дадено куче е готово за разплод или не.

Не на последно място – хората наистина обичат кучетата. Ново изследване показва, че тези животинки отключват у нас същите хормонални реакции, които ни карат да обичаме и да се грижим за собствените си бебета. Други проучвания пък сочат, че кучетата намаляват нивата на стрес и безпокойството у хората. Не случайно са се превърнали в толкова важна част от живота ни. Нали?