Когато става дума за храненето на домашни любимци, и най-хубавите пържоли не могат да се мерят с храната, изготвена на основата на насекоми, твърдят учени от Великобритания. Това е така, тъй като протеинът в насекомите осигурява по-екологична алтернатива на традиционната продукти за домашни любимци.

"Бъдещето е в използването на протеини от насекоми в храните за домашни животни. Това е фантастична възможност - да гледаме на насекомите като алтернативни източници на някои хранителни съставки, които използваме в менюто на домашните ни любимци", казва Саймън Дохърти, президентът на БВА, допълва БГНЕС. Според него от съществено значение да се намерят хранителни източници, които да не изчерпват почвата или водата или въглеродните емисии, които са вредни за климата, и добави, че е по-добре месото да бъде храна за хора, а не за домашни любимци.

Насекомите се използват широко в рибни ферми и птицеферми, а някои фирми във Великобритания вече продават храна за домашни любимци с до 40% протеин от насекоми.

Доктор Дохърти заяви, че протеинът от насекоми може да се хареса особено на собствениците на котки, тъй като котките се нуждаят от основна аминокиселина, наречена таурин - която се намира в месото, рибата и най-вече в насекомите.