Без да искаме да разочароваме половината от човечеството, ще трябва да го признаем: котките са по-предразположени към дамите. Това наглед фриволно твърдение е проверено (какво ли не проверяват учените в днешни дни) и доказано от науката.

Мануела Ведл от Изследователския център „Конрад Лоренц“ към Виенския университет и колегите ѝ са анализирали социалната динамика между 41 котките и техните собственици в домашни условия.

Били оценени както поведението и характерът на хората, така и тези на животните. От резултатите било видно колко силно си влияят взаимно любимците и техните стопани по отношение на поведението. Оказало се, че най-силна връзка се създава между екстровертните жени и младите, игриви котки. Животните имат специфични сигнали, с които показват обичта си и желанието за общуване - например рязко повдигане на опашката нагоре. Котките демонстрират привързаност, когато: търкат лице, тяло или опашка в стопаните си; побутват ги с чело или с лапа, или „месят“.  

Учените опровергават твърдението, че котките не се привързват към стопаните си, а само към дома. Истината е, че след определен период на съжителство повечето котки силно се привързват към от “своите” хора и страдат, ако бъдат разделени от тях. Много от тях могат да изпаднат в тежка депресия след смъртта или заминаването на любим човек.

Според учените котките дълго помнят милото отношение и го връщат по-късно. И тъй като обикновено дамите са тези, които хранят, гушкат и си играят с животното, то, естествено, фаворизира тях.

„Известно е, че когато котките и хората се срещнат за първи път, жените са по-склонни да говорят на котката и котките са по-склонни да отиват при жените повече отколкото при мъжете.“ – казва Ведл.

Източник: The Daily Cat