Вълците имат разбиране за причина и следствие, а домашните кучета – нямат. Но вълците са и точно толкова добри в следването на команди от хората, колкото и кучетата. Вероятно тази когнитивна разлика има общо с процеса по опитомяване, твърдят учени от Центъра за наука за вълците във Виена.

Има няколко стандартизирани метода за оценка на интелигентността при животните и една от най-честите е разбирането на причината и следствието. Гарваните, някои папагали и дори котките разбират добре феномените чрез тези понятия. За целите на изследването учените са тествали 14 кучета, които са живели в група и 12 опитомени вълка. Те са провели също така тестове и върху други 12 кучета, които са живеели като домашни любимци.

“Нашето изследване е уникално с това, че не просто сравнява кучета и вълци, които живеят при идентични условия, имат еднаква история и режим, но и сравнява кучета, които живеят в група с кучета – домашни любимци”.

“Опитомяването очевидно е оказало ефект върху способността за разбиране на кучетата”, заключават учените от екипа. Вълците са се справили много по-добре на тестовете за интелигентност, които са измервали степента им на владеене на двете понятия. 

Science Alert