Една възрастна дама и нейният домашен любимец италианска хрътка - звучи като прекрасно начало на една сладка история, нали, пише IFL Science?

Случаят обаче за малко не става черна хроника. Според скорошен доклад, хрътката вероятно е станала причина за инфекция, която обрекла стопанката на продължителен престой в болница и потенциално фатален сепсис. За щастие, този пациент оцелял, но историята повдига някои интересни въпроси за все по-близките отношения с нашия домашен любимец.

Инфекцията е причинена от бактерията Capnocytophaga canimorsus, която често се среща в устата на кучета и котки. Смята се, че до три четвърти от здравите кучета носят тази бактерия в устата си. Тя няма никакво влияние върху самите животни, а и рядко се случва за хората, които влизат в контакт с тази бактерия, да има медицински последици.

Но, от време на време, могат да възникнат проблеми, особено ако имате отслабена имунна система. Със смъртност от 30%, чувствителността към Capnocytophaga canimorsus е особено повишена при възрастните хора. Интересното в този случай е, че пациентът е хванал инфекцията чрез облизване от кучето си, а не от ухапване, както по-често става.

Когато инфекцията е причинена от кучешко ухапване, последствията могат да бъдат много тежки, включително гангрена и ампутация. Потенциалът за разпространение на тази бактерия от облизване от куче, което често се възприема като признак на признателност към стопанина, може да ни накара да се дистанцираме от нашите домашни любимци.

Ухапванията от куче отдавна са свързани с пренасянето на болести. Бясът е причина за около 60 000 смъртни случая годишно, най-вече в развиващите се страни. Известни са и редица други болестотворни организми, които се предават от кучета на хора. Близки отношения с нашите кучета може да спомогнат за предаването на бактерии директно от животното, или от замърсена среда.