Котката може да има девет живота, но две трети от тях преминават в сън. А ние хората спим само в 30 процента от времето. 

Котките обикновено спят по 16 и повече часа на ден - повече от всеки друг бозайник, с изключение на опосума и някои прилепи.

Причините са няколко. Хищниците имат малко естествени врагове и могат да си позволят да спят повече. Освен това нуждата от сън се увеличава правопропорционално на необходимата енергия. Като хищник котката има изключителни енергийни нужди за ловуване, но обикновено използва тези мощни пристъпи на енергия, за да гони, бори и разкъсва нещо у дома ви.

През около две трети от времето, в което котката спи, сетивата й продължават да регистрират звуци и миризми, така че да може бързо да се събуди, ако например наоколо прошумоли мишка.

Докато хората могат да спят осем часа (и повече) без прекъсване, веднъж дневно, сънят на котките обикновено се състои от по-кратки и по-дълги подремвания през цялото денонощие. Най-активни на зазоряване и по залез слънце, но обикновено се адаптират към навиците на любимите си хора: спят повече, докато сте навън и прекарват повече време будни, когато сте у дома.