Движи се, адаптирай се или умри. Това са възможностите, които климатичните промени поставят пред крехките морски обитатели. Станфордският биолог Стив Палумби проучи шансовете им да успеят с първите два варианта и достигна до няколко изненадващи извода. Изучавайки различните видове корали, той открива, че повечето от тях се научават да мигрират поколението си към по-благоприятни зони.

Един по-тежкотоварен вид от Тихия океан обаче нямал тази възможност. Но той си еволюирал с изненадваща бързина и вътрешен механизъм, който му позволявал да се справя с по-високите температури. Екипът на Палумби открил, че в последните години този вид, изложен между 4 и 6 часа на ден на интензивна горещина и слънчев пек, вече успява да оцелее до шест дни, когато е подложен на нетърпими за вида му температури.

Откритието показва, че този адаптивен еволюционен скок изисква много по-малко време, отколкото се предполагаше досега, и дава надежди, че може би все пак светът няма да загуби красивите си коралови рифове заради промените в климата.