Ирландия е напът да се превърне в първата страна в света, която ще се откаже изцяло от изкопаемите горива благодарение на нов законопроект, който бе прокаран наскоро в местния парламент, пише Science Alert.

Ако проектът се превърне окончателно в закон, това означава, че страната ще спре всички публични финансирания на изкопаеми горива като въглища и петрол от 8-милиардния Ирландски стратегически инвестиционен фонд.

„Принципът на етичното финансиране трябва да покаже на тези глобални корпорации, че тяхното непрестанно манипулиране на климатичната наука, отказите да повярват в климатичните промени и противоречивите им лобистки практики, свързани с политици от целия свят, вече не се толерират“, заяви Томас Прингъл, който въведе самия законопроект.

„Не можем да приемем тези техни действия, докато милиони хора в страните от третия свят понасят последствията от климатичните промени, гладуват, емигрират или живеят сред гражданско неподчинение в резултат на всичко това.“

На този етап законопроектът може да се превърне в официален закон след преразглеждане. Ако това се случи, Ирландският стратегически инвестиционен фонд ще спре изцяло финансирането на компаниите, занимаващи се с изкопаеми горива, през следващите 5 години.

Все още не е ясно какво приложение ще намерят отклонените фондове.

Същевременно еко организации в цялата страна подкрепиха законопроекта. Благодарение на него Ирландия се превръща в първата страна, която ще се откаже изцяло от изкопаемите горива. Естествено, и други държави вече са тръгнали по този път.

През 2015 г. Норвегия реши да спре инвестициите в сферата на въглищата (общо цели 7,4 млрд. евро). Страната обаче все още не се е дистанцирала изцяло от изкопаемите горива.