Много от нас още от деца са си изградили представа за това, което се намира от другата страна на земното кълбо. Дори са си представяли къде ще излязат, ако прокопаят един дъ-ъ-ъ-лъг, дълъг тунел през средата на Земята.

Макар и отдавна да сме пораснали и да имаме по-съществени неща, над които да размишляваме, този въпрос гъделичка въображението ни. И все пак, ако си представим, че не сме се изпекли в нечовешката температура на земното ядро и не бъдем смазани от адското налягане, къде ще осъмнем?

За британците това е Австралия. За американците – Китай. Австралийците предполагат, че е някъде в Европа, но се надяват да не е Великобритания, защото времето там е ужасно, пише IFL Science.

Налага се много хора да се разделят с детските си представи, защото картата ANTIPODESMAP показва, че ако се захванат с копаенето, повечето европейци ще осъмнат насред Тихия океан. В Европа има само едно място, от което има шанс да излезете на суша – централна Испания. Ще се озовете право в Нова Зеландия. Колкото до жителите на Северна Америка – всички те също биха осъмнали насред океана. Единственото място, водещо близо до някаква суша, е Форт Макмъри в Канада, откъдето излизате край островите Хърд и Макдоналд, близо до Антарктида.

Що се отнася до България, ако тръгнете да копаете в София, излизате, или по-точно изплувате, в една точка насред Южния Тих океан, на разстояние около 2166 км от Нова Зеландия и около 6 хиляди километра от Южна Америка, далеч от всякаква суша.

Можете да изпробвате картата сами тук. Сайтът предлага и списък с градовете, които са си взаимно антиподи. Сред тях са:

Крайстчърч, Нова Зеландия – Ла Коруня, Испания

Хонконг, Китай – Ла Киака, Аржентина

Улан Уде, Русия – Пуерто Наталес, Чили

Паданг, Индонезия – Есмералдас, Екуадор

Източник: IFL Science