Прасетата могат да се почувстват оптимисти или песимисти в зависимост от начина, по който са отглеждани, показва проучване.

Изследователи установили, че прасета, обитаващи ”луксозни” кочини, е по-вероятно да се отнесат положително към нови преживявания, отколкото калните им събратя, живеещи в по-лоши условия.

Екип от изследователи от университета в Нюкасъл, ръководен от д-р Катрин Дъглас, разработил техника, с която ”попитал” прасетата дали се чувстват добре или зле в зависимост от начина, по който се грижат за тях.

В експеримента, напомнящ на кучето на Павлов, прасетата били научени да свързват приятна музика с това, че получават ябълка, и противно тракане с последваща шумяща найлонова торба.

После половината от свинете били пуснати в луксозна, широка кочина със слама и играчки, а останалите - в тясна и скучна кочина.

Пуснали им неутрален звук – писукане, и наблюдавали реакцията им. “Животните от луксозното обитание бяха настроени оптимистично, приближиха се и очакваха да получат почерпка. Другите прасета се изплашиха, че идва найлоновата торба, и не се приближиха”, обясни д-р Дъглас.

Според нея това са реакции, които виждаме всеки ден и при хората. “Можем да използваме тази техника, за да отговорим на много въпроси относно това как се чувстват животните, отглеждани във ферми”, каза експертката.

Миналата година Катрин Дъглас откри, че кравите, които имат собствено име, дават повече мляко от тези, които нямат име.