Собствениците на котки знаят, че техните пухкави приятели обичат да спят с часове. Според някои изследователи животинките прекарват между 12 и 16 часа в сън на ден.

Абигейл Тъкър, авторка на книгата „Лъвът във всекидневната“ (The Lion in the Living Room), обяснява защо това вероятно е така.

„Мисля, че това е свързано с начина, по който котките ловуват. Те не са животни, които бродят по цял ден сред природата. Могат да убият същества, които са по-големи от тях. Не са и хищници, които преследват плячката си на дълги разстояния – обяснява Абигейл. – Те се крият и дебнат от места (например пролуки, камъни, кашони и т.н.), след което нападат жертвата си изневиделица, получават месото, от което имат нужда, и решават, че е време да си починат. Изключение на мързеливата котка са малките котенца. Те сякаш са напълно различно животно – особено активни са. Това е така, тъй като малките котенца се учат как да ловуват. Когато навършат годинка, те вече са наясно с нещата. Вече са машини за убиване, майстори на лова. Съответно – могат да си почиват, тъй като са добри в това, което правят.“