Котките имат едни от най-уникалните очи в царството на животните. Вместо кръгли зеници, подобно на хората, черните частички в центъра на окото са вертикални и могат да се адаптират на мига – например да се отворят и затворят, подобно на блендата на фотоапарата. Защо котешките очи са толкова специални? Всичко се свежда до това как точно тези животни използват зрението си, сочи ново изследване, цитирано от Science Alert.

Изследвайки 214 различни вида сухоземни, изследователи от университета на Бъркли откриват, че начинът, по който животните прекарват деня си, определя формата на зеницата им. Екипът е публикувал проучването на 7 август 2015 г. в журнала Science Advances.

Формата и размерът на зениците определя колко светлина достига до очите. Впоследствие тази светлина се „превежда“ от мозъка в картина на света около нас. Когато е тъмно, нашите зеници се разширяват, за да позволят навлизането на повече светлина и по този начин да подобрят картината. Но когато е светло, зениците се смаляват, за да ни предпазят от прекалена стимулация. Котешките очи правят абсолютно същото нещо, но с много по-голям финес от нас, хората.

"Когато се разширяват, техните зеници се променят, увеличавайки площта си 300 пъти. Нашите, от друга страна, могат да разширят площта си само 15 пъти”, коментира Мартин Банкс, участник в проучването.

Котките са нощни животни. Това им дава огромно предимство по време на лов. Могат да разтворят зениците си наистина широко, като по този начин да позволят и на най-дребното количество светлина да проникне в очите им. Това прави нощното им зрение наистина добро. Същевременно – котките могат да свият зениците си и да ги направят изключително дребни през деня.

Хората, от своя страна, функционират предимно през деня. Затова на нашите зеници не се налага да се адаптират към толкова много различни условия.