Дебатът между учените, защото такъв съществува, какъв реално ще бъде ефектът от една ядрена война на Земята, отново се разгоря наскоро. Най-изучаваният сценарий е ограничена ядрена война между Индия и Пакистан, където около 100 ядрени бойни глави се детонират основно в градски райони.

Според много анализатори, в подобна катастрофа около 20 милиона души ще загинат в рамките на седмица от директните ефекти на експлозиите, огъня и радиацията. Но ядрените експлозии ще запалят огън на широки площи, което ще изпрати тонове сажди и останки в стратосферата.

В споменатия сценарий до около 6.5 тона сажди могат да се изхвърлят в горната част на атмосферата, блокирайки слънцето и причинявайки значителен спад на средните температури на повърхността. Ще намалеят дъждовете навсякъде по планетата и ефектите може да продължат дори и десетилетие.

Тази екологическа катастрофа ще засегне глобалната продукция на храна. Така например продукцията на царевица в САЩ ще спадне с 12%,. Продукцията на ориз в Китай ще спадне със 17%, продукцията на царевица с 16% и продукцията на зимна пшеница с 31 процента.

Само подобни спадове в производството ще подложат около 2 милиарда души на риск от глад. 

Science Alert