Кучетата и котките, които живеят заедно с пушачи, са изложени на опасност от редица заболявания, включително рак на белия дроб, заради огромното количество цигари, които са принудени да консумират пасивно. Според ново изследване, проведено от застрахователната компания MORE TH>N, средностатистическият пушач, който притежава домашен любимец, пуши по 9 цигари на ден, докато животинчето е край него. Това означава, че всяка година до е изложено на 3285 цигари!

Изследването е проведено сред 2000 пушачи, които гледат домашни любимци. 22 процента от тях признават, че пушат цигари много повече от средното и тровят живота на животинчетата с по 15 цигари на ден (което прави 5500 на година).

Над ¾ от хората признават, че продължават да пушат, въпреки че знаят, че това вреди на домашните им любимци. 68 процента са заявили, че ще обмислят възможността да спрат, ако ветеринар им каже, че техният навик разболява кучето или котката им.

Рискът животинчето да заболее всъщност е доста висок. Изследване, проведено през 2015 г., открива, че пасивното пушене е много по-опасно за домашните любимци, отколкото за хората. Това е така, тъй като котките и кучетата прекарват много повече време в дома, влизайки в контакт с килимите например, където канцерогенните частици се натрупват най-много.

Изследване от началото на 90-те години пък показва, че кучетата, които живеят в домове на пушачи, са изложени на 60 процента по-висок риск от развиването на рак на белия дроб от онези животинчета, които дишат чист въздух.

Интересното в случая е, че други изследване установява, че породите с малки муцуни (като мопсовете например) са изложени на по-висок риск от рак на белия дроб. Същевременно онези с по-дълги муцуни могат да получат рак на носа (може би защото канцерогените в цигарения дим остават в удължените им носни кухини).

Източник: IFLScience