Две почиствания на защитени територии предстоят през почивните дни, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
- На 4 и 5 юни се случва редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група „Да запазим Корал“. Сборният пункт в средата на плажа при сърф училището от 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета. Повече подробности има тук.
- Също на 4 юни, събота, е доброволческата акция за почистване на района на Камешнишките водопади в Природен парк Беласица. Те бяха запазени от застрояване с мини-ВЕЦ след активните действия на будни граждани. Сборният пункт е от 12 ч. в центъра на с. Камена. Организаторите от „Прозрачни планини“ припомнят да се регистрирате на имейл mpopova@balkani.org, ако искате да се включите в акцията, за да се знае колко хора ще пристигнат. Повече информация има тук.
- Неделя, 5 юни,  е Световният ден на околната среда. По този повод WWF и Музейко ще дадат старт от 11 ч. на съвместната си акция „Чиста природа“. Тя е част от Предизвикателството на Пандата и Музейко и в рамките ѝ децата и младежите между 7 и 18-годишна възраст са приканени да почистят любимо място сред природата. Повече на инфо ще намерите тук.
- Планираното за този уикенд 14-тото почистване на плажа Иракли, организирано от гражданска група „Да спасим Иракли“, се премества за следващите почивни дни – 11 и 12 юни. Община Обзор осигурява за 4-ти пореден път камион за извозване на отпадъците. Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс въпреки продължаващите съдебни спорове. Потвърдете участие в почистването тук.
- Традиционното почистване на Национален парк Пирин, организирано от „За Земята“ ще се проведе между 29 август и 6 септември. Ще се работи по маршрутите з. Спано поле - х. Каменица - х. Пирин и х. Безбог - х. Тевно езеро - х. Пирин. Осигурени са места за свободно къмпингуване, вегетарианска храна, работни ръкавици и чували за боклук. Таксата за участие е 10 лева, като сумата е дарение за финансиране на това и следващото чистене през 2017. Повече информация как да се включите и подкрепите почистването има тук.
Акциите в Природен парк Беласица и Национален парк Пирин са все още в процес на съгласуване с дирекциите на двете защитени територии.
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че по Великден и Гергьовден доброволци почистиха плажа Карадере, както правят и всяка друга година. През април фондация „Сърфрайдър София“ организира и почистване на плажа на Шкорпиловци, както и на Липите в Природен парк Странджа. Миналия уикенд клуб "Зелена стъпка" организира почистване на най-дългия плаж по родното Черноморие - Камчийски пясъци. Плажът между река Камчия и Шкорпиловци е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената местност в района нарочно беше закрита преди близо 10 години, за да се улесни застрояването на плажа.