Черешите са много богати на полезни микроелементи, включително такива, които укрепват и пазят сърцето здраво. Но ако човек има проблеми с чревната пропускливост, е по-добре да се откаже от хапването на този плод, съветва диетологът Елена Соломатина.

За имунната система черешите са нещо прекрасно – редовната им консумация, според експерта, увеличава защитните сили на организма и е превенция срещу проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Този плод съдържа голям брой пектини - разтворими фибри, които имат прочистващо действие. Благодарение на фибрите в черешите всички вредни бактерии, токсини и излишни жлъчни киселини се елиминират по-активно от тялото.

Черешата съдържа висока концентрация от антиоксиданти, витамини от група В, желязо, фосфор, калций, и всички те забавят процесите на стареене.

Високото съдържание на каротеноиди - прекурсори на витамин А в този плод пък подобряват състоянието на кожата, косата и очите, а също качеството на проводимост в клетките на нервната система.

Черешите, казва диетологът, нямат практически никакви противопоказания. Въпреки това някои хора трябва да елиминират напълно този плод от менюто си или да ограничават до голяма степен употребата му. Това са хората с чревни проблеми, пише Медикфорум.

Източник: Новите родители