Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли да доведат до сериозни инфекции при хората, съобщава БГНЕС. Проучването идва в момент, когато лекарите в световен мащаб сигнализират за тревога, свързана с бактериални заболявания, имунизирани срещу съвременната медицина.

Учените, водени от екип от университета "Мърдок" в Пърт, твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, съобщава доклад, публикуван тази седмица в "Journal of Antimicrobial Chemotherapy", вероятно чрез канализационни отпадъци или изхвърлени пелени на сметища.

Проучването включва вземането на повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и тестването им за различни бактерии. "Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха - това беше доста необичайно. Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка", каза Марк О'Диа, изследовател от университета „Мърдок“.

О'Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е "доста незначителен", но все пак може да се случи.