Много бременни избягват сериозно кафето заради кофеина, алкохола, пушенето и ненужните лекарства, но не се замислят дали да пият чаша билков чай – правят го, защото е полезен. По принцип да, полезен е, но бъдещите майки е добре да помислят още веднъж, защото отварите могат да бъдат по-силни от лекарствата по рецепта и могат да имат странични ефекти.

Повечето съставки на билковите чайове е безопасно да се приемат в малки количества, но някои не са безобидни. Освен това, въздействието на само някои от билките е анализирано по отношение на бременните.

И тъй като не е ясно точно какво количество чай влияе на развиващия се плод, е най-добре да се консултираме с лекуващия лекар, преди да отпием от него.

Как да определите кои билкови чайове можете да пиете

Няма регламент, който да се отнася конкретно за билковите отвари и които да се смятат за безопасни при консумация. Смята се например, че чай, приготвен от мента и мащерка, е безопасен в малки количества, докато сте бременни или кърмите.

Но прекомерната употреба на всеки чай може да предизвика здравословни проблеми у вас или вашето бебе - билките в чайовете са по-концентрирани, отколкото в храната, така че биха могли да навредят.

Много от билките могат да са вредни, а някои дори могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на бебето при раждане.

Избягвайте следните билки, ако сте бременна или кърмите:

- Равнец

- Люцерна

- Ветивер

- Черен оман

- Имел

- Хибискус

- Дафинов лист

- Лимонена трева

- Корен от сладник

- Хидрастис

- Пелин

- Коприва

- Пасифлора

- Дива мента

- Римска лайка

- Розмарин

- Градински чай

Това не е пълен списък, затова винаги питайте личния си лекар дали е безопасно да пиете определена билка през бременността.

Продължава на страницата на Новите родители