Замъкът Алнуик е един от най-забележителните дворци в английската история. И до ден днешен той е незаменимо богатство за Англия. Алнуик се намира на второ място по големина в страната, като е превъзхождан единствено от внушителния Уиндзор. В този замък обаче има нещо необичайно, което не можете да видите никъде другаде – градина с отровни растения.

Отровната градина или Градината на Отровите Алнуик е една от многото обществени градини в замъка Алнуик в Нортъмбърленд.

Историята разказва, че когато херцогинята на Нортъмбърленд (историческо и церемониално графство (а от 2009 – самоуправляваща се унитарна единица) в Англия, регион Североизточна Англия) поела грижите за градината през 1995 година, решила, че иска да я напълни с нещо различно от обичайните атракции за деца, които по думите й „не се интересуват, че аспиринът произлиза от дървесна кора например. Много по-интересно е да научиш например как едно растение може да те убие, как умира пациентът вследствие на отравянето, какво чувстваш, преди да умреш.“ Доста новаторско мислене, трябва да й се признае.

Гъби, предизвикващи халюцинации, канабис, макови растения, тютюн и кока присъстват сред над 50-те вида опасни растения в градината. Все пак целта не е да се убиват посетители, така че на разположение са придружители, които не само да разказват интересни истории, но също така да предотвратят инциденти с някой любител на силните усещания.

Цветелина Велчева по материали от didyouknowfacts.com