Гигантски айсберг, който е значително по-голям от Манхатън, се отчупи от ледника Пайн Айлънд в западната част на Антарктида, предава iflscience.

Учените наблюдават ледника от началото на октомври, след като посредством сателитни снимки забелязват огромна цепнатина в леда. Тя е започнала в средата на шелфа и постепенно се е разпространявала в посока отвътре навън.

Сега това огромно парче лед, което е с площ около 225 кв км (горе-долу колкото половин София), плува свободно в морето Амундсен. Айсбергът, наречен B-46, вече е започнал да се разгражда. Подобни гигантски отчупвания се наблюдаваха веднъж на 6 години. От 2013 г. обаче се случиха вече цели четири.

„Забележителното в случая е, че честотата на подобни отчупвания се увеличава“, коментира експертът Щеф Лермит от TU Delft пред Earther.

Днес Пайн Айлънд е най-бързо намаляващият ледник на Земята. Той съставя 10% от ледената покривка на Западна Антарктика. Всяка година около 45 милиарда тона лед от него се превръщат във вода.

Mashable отбелязва, че това е едва шестото голямо отчупване от Пайн Айлънд от 2001 г. насам. Честотата на тези събития обаче е наистина притеснителна. Тя е знак, че светът се променя буквално пред очите ни заради настъпващите климатични промени.