Пиенето на кафе обикновено се свързва със събуждащия му ефект, с комуникацията от типа „хайде някой ден да пием кафе”, а напоследък и с това дали е вредно или не, дали ти вдига кръвното, пише Мениджър Нюз. Големите марки, които са и основни рекламодатели, от години налагат и посланията, че то е начин на живот, свързан с класа и стил. Мисля, че повечето от тях пропускат най-важното удоволствие от кафето – любовта към табиета. Това не важи за заклетите кафеджии, на които и водата за нескафето им се струва, че става бавно и наливат в чашата направо от крана на топлата вода. Това не е табиет, а зависимост.

Табиет на първо място е да разбереш какво кафе обичаш. Не като марка, а като сорт. Табиет е да разпитваш и да научиш от кое място на света е сортът, който току-що ти сервират. Особеностите на почвата и климата имат значение не само за винените сортове. С пълна сила важат и за кафето. Например, когато се дегустира уиски, рецепторите се изчистват задължително с черно колумбийско кафе, арабика. Това е правило. Табиет не е само бавното приготвяне на кафе каймаклия, а да опитваш и да избереш своето кафе. Както и всичко останало, което ни доставя удоволствие.

Топ три кафета арабика, които съм открила от любов към табиета.

My gourmet café, което предлагат в ресторантите  „Слъне и луна”. Смес от три вида арабика от Никарагуа, Коста Рика и Бразилия.

Three bourbons, което се появи лятото в разни малки павилиончета и киоски. И засега може да се открие само на такива места, защото капсулите му изискват специална машина. Привлече ме заради чашките – елегантни, прозрачни и разграфени с ясен критерий какво е малко, средно и дълго кафе. Бърбън е арабиков сорт кафе, типичен за Карибския басейн. „Трите бърбъна” са роднини съответно от трите острова – Гватемала, Доминиканска република, Ел Салвадор. Това е единственото тероарно кафе, което ще рече, че има ясен произход.  

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.