8 лесни и хубави неща, които можете да направите за планетата още днес

13 октомври 2019 г., 13:22
952

Shutterstock

На пръв поглед задачата ни да направим планетата по-чисто и добро място за живот изглежда трудна и обезсърчителна. Съществуват обаче няколко малки и лесни начина за опазване на околната среда, които може да предприемете още сега за едно по-добро бъдеще, пише Goodnet.org.

1. Променете шрифта, който използвате

Ryman Eco е нов компютърен шрифт, който използва 33% по-малко мастило и е напълно безплатен за изтегляне. По този начин бихте спестили не малко количество мастило.

2. Перете дрехите си на студен цикъл

Едно зареждане на прането с топла вода използва повече електричество, отколкото да оставите хладилника си отворен в продължение на една година.

3. Не яжте месо поне веднъж в седмицата

Намаляването на консумацията на месо има доста обширно въздействие: редуциране на парниковите емисии, пестене на водата и е полезно за здравето ви.

4. Използвайте екологично чиста търсачка

Ecosia дарила 80% от приходите си за засаждане на дървета в Бразилия. Сайтът има милиони потребители, благодарение на които до този момент са засадени около 7 млн. дървета.

5. Спирайте кранчето на чешмата

Спирайте кранчето, докато миете зъбите или лицето си. Това простичко действие може да спаси до 11 литра вода на ден.

6. Изразявайте гласа си в социалното пространство

Care to Click позволява на хората чрез кликвания и споделяния да събират пари за различни каузи, включително за околната среда, тропическите гори и дивата природа.

7. Използвайте повторно чашата си за кафе

Съществуват множество екосъобразни опции, които спомагат за намаляването на употребата на  стиропор или хартия.

8. Изхвърляйте боклуците

Когато излезете навън, уверете се, че наоколо е чисто. В случай че има боклуци, направете снимки и ги пуснете в социалната мрежа, подхранвайте инициативите в интернет за повишаване на осведомеността по темата.

Ключови думи:
Коментари