Коя година посрещнахме на 1 януари? Простичък въпрос, нали? Съществуват календари, измерващи времето, но въпреки всичко то си остава ефемерно и не може да бъде уловено и маркирано. Но как да открием началото му, пита BrightSide?

Значителна част от страните по света ползват Григорианския календар, според който в момента сме 2018 г. Естествено, съществуват и изключения.

Жителите на Тайланд ще посрещнат 2561 година

Според Будисткия лунен календар, който тайландците ползва, хронологията стартира от момента, в който Буда постига нирвана. В Тайланд се използва и Григорианският календар. Изключения често се правят за чужденци, но датите за стоките и документите са написани според будисткото летоброене, към което се придържат още в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар.

Жителите на Етиопия ще посрещнат 2011 година

Етиопският календар е 8 години назад от Григорианския и има 13 месеца в годината. Дванадесет от тях се състоят от по 30 дни, а последният е много кратък, около 5 или 6 дни, в зависимост от това дали годината е високосна или не. Денят в тази страна започва при изгрев слънце, а не в полунощ. Етиопският календар се основава на древен такъв от Александрия.

Жителите на Израел ще посрещнат 5778 година

Еврейският календар се използва официално в Израел заедно с Григорианския. Всички еврейски празници, дни на паметта и рождени дни на роднини се празнуват според първия.

Месеците започват с новата луна, а първият ден от годината (Рош Хашана) може да бъде само в понеделник, вторник, четвъртък или събота. Следователно, за да бъде това възможно, високосната година се удължава с един ден.