Тези стълбища се намират в най-различни части на света. Някои са създадени от камък или дърво, други са със или без парапет. Едно нещо обаче обединява всичките - височината и опасността, както и спиращата дъха гледка.

Ето защо в следващите редове ви подканваме на едно виртуално пътешествие, от което буквално ще ви се завие свят.

Gallery
Посетете Китай и докоснете небето

Снимка: R Scapinello / Shutterstock

Gallery

Снимка: R Scapinello / Shutterstock

Gallery
Скалата Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

Известно още като Ла Пиедра, масивното скално образувание е с почти изцяло гладки склонове с изключение на една дълга вдлъбнатина. Вътре в нея са построени 649 стъпала, които са единственият начин за изкачване до върха.

Снимка: Anamaria Mejia / Shutterstock

Gallery

Въпреки че изглежда леко страховито, това стълбище със сигурност няма да уплаши хората, свикнали да се катерят по планините. За тях това ще е поредната приятна разходка сред природата и чистия въздух. 

Снимка: Michel Piccaya / Shutterstock

Gallery
Стълбата към небесата

Войните винаги оставят след себе си паметници, които ни напомнят за отминалите тежки времена. Въпреки че те най-често са свързвани със спомени за конфликти и смърт, понякога тези структури се сливат с природата така, че създават спиращи дъха сцени.

Едно такова място за стъпалата Хайку, известни още като "Стълбата към небесата", в Хавай, който представляват 3922 стъпала към едно от най-зашеметяващите места на земята.

Снимка: Gclay / Shutterstock

Gallery

Изкачването по тях е относително лесно за опитните катерачи, но хлъзгавият терен и огромните растения наоколо винаги крият опасности.

Поради големият интерес към тях, стъпалата били ремонтирани през 2003 г. и в момента всяка седмица по тях минават между 100 и 150 катерачи, които се наслаждават на невероятна гледка, надминаваща почти всичко друго, което може да видите.

Uladzik Kryhin / Shutterstock

Gallery
По стъпките на Моисей

Това е легендарната планина на Моисей в Синай, Египет. Според легендата именно на върха й Моисей е получил 10-е божи заповеди. Днес мястото е пълно с поклонници от цял свят.

За да достигнете до върха, трябва да преминете през Стълбата на покаянието. Повечето посетители се изкачват през нощта, тъй като тогава не е прекалено горещо и посрещането на изгрева е нещо наистина незабравимо.

Снимка: Arthur Simoes / Shutterstock

Gallery
Върхът на Адам

Планината на Адам се извисява на 2240 м. През сухия сезон тук идват на поклонение хиляди вярващи – будисти, християни, мюсюлмани, хиндуисти и обикновени любопитни туристи.

Целта на поклонниците е така нареченото „стъпало” на върха. То представлява вдлъбнатина в самата скала, с дължина 160 см и ширина 75 см. Краищата на светинята са обградени със златна рамка и обсипани със скъпоценни камъни. Въпреки уморителния преход до върха, всеки се стреми да докосне с ръка или устни свещения отпечатък. Според едно от поверията – водата, събрана във вдлъбнатината, има целителна сила.

Снимка: nicolasdecorte / Shutterstock

Gallery

Изглед от Върха на Адам.

Снимка: thetravellergirl / Shutterstock

Gallery
Пътешествие до загадъчно красивия кладенец в Синтра

Чували ли сте за поразително красивия Кладенец на посветените – 27-метрова постройка, която поразително прилича на кула, но… построена наопаки.

Легендите гласят, че този кладенец, който е част от замъка Кинта да Регалейра в Синтра,  е бил построен от масоните за техен обред на приемане на братството.

Снимка: Sean Pavone / Shutterstock

Gallery

Церемонията по посвещение в масонската ложа по традиция се извършва в подземие или яма, в която е изобразена звезда с осем лъча: кладенецът е опасан от вита, тясна стълба с каменни перила, покрити с мъх. Всяко завъртане по стълбата символизира един кръг от ада или рая – в зависимост дали се спускате или изкачвате. В кладенеца има десет кръга, символизиращи десетте кръга на Ада, на Чистилището и десетте небеса на Рая, описани от Данте. 15 стъпала ви делят от всеки следващ кръг от вашето духовно пътуване.

Снимка:  homydesign / Shutterstock

Gallery
3500 стъпала до водата

Кладенецът Чанд Баори, Индия, разположен в малкото индийско селище Абанери, е един от най-старите и най-дълбоките в света стъпаловидни кладенци. Гигантската структура, наподобяваща обърната пирамида, стига на повече от 30 метра под земята.

Снимка: Amith Nag / Shutterstock

Gallery

Три от стените му са конструирани на 3500 нива, стигащи до нивото на водата - малко мътно-зелено езеро. Учените все още спорят за това дали кладенецът е построен между IX и XI век или 600 години преди нашата ера.

Снимка: Muslianshah Masrie / Shutterstock

Gallery
Разходка по една 700-годишна пътека

Китайската планина Маунт Хуа е известна като планината с най-дълбоки пропасти в света. Тя привлича стотици хиляди туристи всяка година.

Снимка: flocu / Shutterstock

Gallery

Планината е висока 2160 метра и се намира в провинция Шанкси. Най-голямата й атракция обаче е дъсчена пътека, построена над пропастта, която води до манастира на върха и е на 700 години. 

Снимка: Maciej Bledowski / Shutterstock

Gallery

Хиляди туристи минават по нея ежедневно с риск за живота си.

Снимка: Jose L Vilchez / Shutterstock

Gallery
Надникни зад водопада

Котелът на Дявола е голям водопад до град Банос в Еквадор. В скалите, от които пада водата, има изградена серия от пътеки, стълбища, площадки и мостове, водещи до приказна гледка.

Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock

Gallery

Тук имате възможност да се преминете през нисък тунел, изрязан в скалите, в който пръска вода от водопада. На места дори можете да се озовете в ниша зад падащата вода!

Снимка: Gabriela de Echave / Shutterstock

Gallery
Разходка в облаците

На пръв поглед това огромно здание прилича на влакче на ужасите. Когато се приближите обаче, забелязвате, че нещо липсва – а именно самото влакче. На негово място са поставени стъпала и въпреки първоначалното недоумение осъзнавате пред какво всъщност се намирате – огромна скулптура, която ви дава възможността да се поразходите почти из облаците.

Снимка: IURII BURIAK / Shutterstock.com

Gallery

Съоръжението носи звучното име „Тигър и Костенурка“.

Снимка: IURII BURIAK / Shutterstock

Gallery

Особеното име носи определена идея. Според творците Улрих и Хайке Мутер произведението им олицетворява бързината и силата на тигъра, но все пак посетителите трябва да го изследват с бавното, внимателно темпо на костенурката. 

Снимка: Manninx / Shutterstock

Gallery
Най-опасната пътека на света

Ел Каминито дел Рей, или „Пътечката на Краля“ в Малага, Испания, с право е прочута като най-опасната пътека в света. От април 2015 г. тя е възстановена и обезопасена, след като повече от десетилетие е била затворена заради поредица от смъртни случаи.

Прокарана е в началото на ХХ век, за да осигури достъп на работниците във ВЕЦ до два водопада. Пътеката е „на Краля“, след като Алфонсо XIII минава по нея през 1921 г., за да присъства на откриването на язовира Конде де Гуадалорсе.

Снимка: MRony / Shutterstock

Gallery

Тясната пътечка в каньона Ел Чоро се вие по отвесните скали на 100 метра над река Гуадалорсе. Дълга е около 3 километра, а ширината ѝ е едва метър.

Снимка: Romas_Photo / Shutterstock

Gallery

С годините Ел Каминито дел Рей се руши и след няколко фатални случая през 1999 и 2000 г., испанските власти блокират достъпа до нея.

Сред повторното ѝ откриване „най-опасната пътека в света“ бързо се превръща в туристическа атракция, която привлича търсачи на силните усещания от цял свят.

Снимка: Ingus Kruklitis / Shutterstock