10. Дивата круша може да живее 100 – 150 години.

11. В България овощните градини с круши са малко над 1000 декара. Те са сред най-скъпите плодове на българския пазар, защото се внасят от Гърция, Турция, Македония, Италия.

12. Крушата ще узрее по-бързо, ако я поставите до бананите в купата с плодовете.

13. Крушовото дърво се използва за направата на мебели, музикални инструменти и дърворезби. Има широко приложение и в бита – служи за изработването на дървени кухненски съдове, защото не изпуска никакви оцветители или миризми в храната.

14. Китайците приемат крушата като символ на безсмъртието. Унищожаването на крушово дърво предвещава трагична или преждевременна смърт. 

15. Преди появата на тютюна в Европа хората пушели крушови листа.

Крушите имат големи ползи и за здравето ни. Фибрите, съдържащи се в тях, понижават високите нива на холестерола, което е чудесна новина за хората, изложени на риск от атеросклероза, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Те са отличен източник на диетични фибри, витамин С и витамин К. Съдържат 84% вода, 15% въглехидрати и незначително количество протеини и мазнини. Спомагат за засилване на имунната система, предпазват от остеопороза и рак, подобряват храносмилането и повишават нивата на енергия.

И това ако не са добри новини! Хапвайте круши с чиста съвест и с удоволствие!

Цветелина Велчева