Суперсилите на героите от комиксите не са съвсем нереални. Сред нас, на Земята, има същества, които притежават техните изумителни способности и често ги надминават.

Безсмъртието на хидроида

За Turritopsis nutricula няма такова нещо като възраст. Въпреки че прилича на медуза, хидроидът принадлежи към друг клас примитивни мешести животни. Когато настанат трудни времена, той се свива в малко кълбо, закрепя се за повърхност и се връща към младежките си години като полип. Учените смятат, че T. nutricula може да повтаря този цикъл до безкрай. Това е помогнало на хидроида да постигне онова, което всеки суперзлодей желае – световно господство. Видът идва от Карибите, но е достигнал чак до Япония, захващайки се като гратисчия за корабите.

Gallery
Пауновата скарида има най-бързият удар

Тази малка скарида със сигурност ще спечели двубой срещу  Хълк. Тя раздава крушета със скорост повече от 15 м/с. Това е най-бързият удар в природата и има ускорение 10 000 това на гравитацията. Дължи се на феномен, при който балонче с въздух се сформира пред щипките на скаридата. Когато балончето се спука, то произвежда толкова мощна ударна вълна, че зашеметява или дори убива.

Снимка: John A. Anderson / Shutterstock

Gallery
Розовата драконова стоножка разполага с химическо оръжие

Тази стоножка, която се среща в района на река Меконг в Тайланд, е ярко розова, което вероятно показва на враговете й колко токсична е. Учените, които са открили вида, забелязали, че мирише на лешници – оказало се, че произвежда смъртоносен циановодород.

Снимка: boyphare / Shutterstock

Gallery
Камуфлажът на мимическия октопод

Мистик – мутантът със синя кожа от Х-мен – може да променя външния си вид и да се представя за всеки човек. Мимическият октопод пък може да се преструва на други видове. Той живее във водите край Индонезия и Куинсланд, Австралия, и може да изкривява тялото си, да пренарежда пипалата си и да променя цвета и движенията си, за да имитира хищници.

Учените са документирали как мимическият октопод се „превъплъщава” в поне дузина други видове – медузи, морски змии, раци и плоски риби.

Снимка: stephan kerkhofs / Shutterstock

Gallery
Паразитно промиване на мозъци

От комиксите и филмите знаем различни начини да внушиш на някого какво да прави –  хипноза, чипове в мозъка и какво ли още не. Паразитът Toxoplasma gondii има жизнен цикъл, който изисква от него да премине от плъх към котка. За да постигне това, той въздейства върху мозъка на плъха и го кара да не се страхува от котките, което значително увеличава шансовете му да бъде изяден.

По-притеснителна е обаче теорията, че T. gondii заразява и хората, като ги кара да се държат безразсъдно.

Снимка: fotovapl / Shutterstock

Gallery
Смъртоносният шок на електрическата змиорка

Електрическата змиорка  може да генерира 600 волта ток, достатъчен да захрани 10 крушки – и повече от достатъчно, за да убива.

Прави го с няколко специални органи. Във всеки от тях, няколко хиляди клетки произвеждат малко количество електричество, което при изпускане води до смъртоносен шок.

Снимка: Cuson / Shutterstock

Gallery
Суперсилата на торния бръмбар

Най-силното същество  в света е скромният торен бръмбар – мъжкият Onthophagus taurus може да дърпа тежест 1141 пъти по-голяма от своята. Това е все едно 90-килограмов мъж да дърпа дузина училищни автобуси. И за какво торният бръмбар използва силата си? За да впечатлява момичетата.

Когато женски торен бръмбар е в размножителен период, той открива голямо топче тор и прокопава тунел под него, където снася яйцата си. Мъжкият, който иска да има поколение с нея, трябва да пази тунела и да отблъсква всички нашественици.

Снимка: juerginho / Shutterstock

Gallery
Катераческите умения на геконите

Спайдърмен може да се катери по стените и таваните, но геконите не му отстъпват. По краката си те имат малки власинки, които се разделят на стотици още по-малки. Всяка молекула от тези власинки се закрепя леко за повърхностите. На геконите им е нужен само един пръст, за да могат да се катерят по стъкло. Единственият недостатък на суперсилата на геконите е, че ако краката им се намокрят, губят лепкавостта си.

Снимка: diversitiy / Shutterstock

Gallery
Супер зрението на северния елен

Човешкото зрение не възприема ултравиолетовата светлина. Северните елени обаче са различни. За разлика от човешкото око, при което UV светлината се блокира от лещата, при това на северния елен, UV светлината преминава право през лещата и роговицата към ретината. Учените са открили, че след това UV светлината задейства електрически сигнали в мозъка, което показва, че елените я виждат.

 В заснежената Арктика, където всичко изглежда бяло за нас, UV зрението позволява на елените да виждат по-детайлно средата си, включително лишеите, с които се хранят, и вълците, от които бягат.

Снимка: Pim Leijen / Shutterstock

Gallery
Регенерацията на ашолотъла

Способността да се възстановяваш от наранявания, които биха убили обикновения човек, е класическа суперсила. В животинското царство не един вид я притежава. Кралят на регенерацията е ашолотълът, известен още като мексикански саламандър.

Той може да регенерира не само крайниците си, но също и сърцето, гръбнака и дори мозъка си. Суперсилата на ашолотъла обаче не е успяла да го спаси от съдбата му днес да е почти изчезнал вид. Водите, в които живее близо до Мексико Сити, са замърсени от човешката дейност, а тилапиите и шараните, които са пуснати във водата, изяждат саламандрите цели.

Снимка: Sergio Gutierrez Getino / Shutterstock