Кой не обича пухкавите, сладки и миловидни животинчета? Те са способни буквално да ни омагьосат с големите си и мили очички.

Както при хората, така понякога и в царството на животните външността понякога лъже.

И следващите животники, подбрани от BrightSide, реално са доста опасни за нас, хората.

Gallery
Мравояд

Не позволявайте на смешния външен вид да ви излъже, гигантският мравояд може да се защитава изненадващо добре. Той има остри и силни лапи, които използва за разкопаване на термитници; те обаче могат да убиват и хора.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Леопардов тюлен

Заедно с косатката - единственият му враг в природата, морският леопард е доминиращият хищник в южния полярен район. Това животно е наистина силно, храни се основно с топлокръвни гръбначни, а плячката му се състои от пингвини дженту и млади тюлени.

Обикновено напада лодки и дори изскача от водата, за да хване човек за краката (най-често различни сътрудници на изследователски станции). Може би най-известният случай за подобна атака (при това с фатален край) е на британския морски биолог Кристи Браун. Докато се гмурка, леопардов тюлен я напада. Цели 6 минути той я е държал със зъби на 70 метра дълбочина. В края на краищата се удавила.

Засега това е единственият смъртен случай при среща на човек и леопардов тюлен.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Панда

Пандите са символ на мира и добротата. Но със сигурност не искате да усетите гнева им. Въпреки че придават вид на животни, които чакат да бъдат гушкани и мачкани, по-добре не навлизайте в територията им. Ако усетят опасност, могат да ви наранят. Пандите запазват голяма част от агресията си за себеподобните си, но има случаи, в които могат да нападнат и хора. През 2016 година работник, облечен в костюм на панда – като част от тренировъчната програма за подготовка на пандите да бъдат запознати с дивата природа – бил нападнат от панда, която отхапала част от едната и счупила костите и на двете му ръце.

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
Лебед

Те са красиви и елегантни, но държат много на територията си и нападат, пляскайки агресивно с криле. Клюнът им също е много твърд и може да счупи кост.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Слон

На пръв поглед слоновете изглеждат мили и наивни. Не трябва да забравяме обаче, че те са едно  от най-големите и силни животни на Земята. Освен това са изключително интелигентни и могат спокойно да планират отмъщение при показано лошо отношение към тях.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Тъпонос делфин

Делфините са интелигентни, комуникативни, имат способността да учат, да правят трикове, смешки и използват перките си почти като ръце. Някои хора дори вярват, че имат специални лечебни сили. Плуването с делфини може да бъде терапевтично и незабравимо изживяване. Те обаче могат да бъдат агресивни, когато са в опасност или пък семейството им е застрашено, могат да убиват дори акули ако се наложи.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Сибирска катерица

Сибирската катерица е голяма около 15 см от носа до опашката. Но е и много опасна. Тяхната агресия може да е сладка, когато катеричката притича и открадне сандвич от вашия пикник, но те са смъртоносни заради възможността да пренасят болести. Сибирската катерица е обявена за едно от най-опасните животни, която разпространява бяс и кърлежи. Въпреки че лечение има, ако човек не открие проблема навреме или не го третира правилно, той може да доведе до неврологични проблеми, последвани от нещо още по-лошо.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Отровна жаба стрела

Тези животинки са мънички - достигат на дължина от 1,2 до 6, най-много 7-8 см. Повечето са почти безобидни, тъй като токсичността на отровата им е слаба. Те могат да бъдат разделени в две групи: нощни, които са със защитен, по-тъмен цвят, и дневни – имат токсични кожни секрети и са ярко оцветени в различни цветове, за да предупреждават потенциалните хищници, че са отровни. Една такава жаба може да убие 10 човека.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Казуари

Те са самотни животни и е най-добре да бъдат оставени на мира. Имат силен ключ и остри нокти, а през 1926 г. е документиран случай и на убито 16-годишно момче от такава птица. Повечето атаки стават, когато човек се опита да ги храни.

Снимка: Shutterstock