Почти всяка държава се отличава със своите уникални природни местности. Със сигурност сте чували за Каньона на антилопите, Пътя на великаните, Салар де Уюни и т.н.

На света обаче е пълно и с малко известни, но не по-малко красиви местности.

Предлагаме ви да се насладите на някои от тях.

Gallery
Внушителните пясъчни дюни Ерг Чеби, Мароко

Те буквално ще ви пренесат на друга планета. Разпростират се на 22 км и някои достигат височина 150 м. Местните вярват, че горещите пясъци лекуват болки в тялото. Затова мароканците ги посещават всяка година и се заравят буквално до врата.

Снимка: Elzbieta Sekowska / Shutterstock

Gallery
Синята лагуна, Исландия

Говори се, че водите тук лекуват всякакви кожни заболявания от псориазис до екзема. Хората пътуват със стотици километри, за да се потопят в топлите води. Дължи името си на уникалния цвят на водата там, която е смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка – изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я прави да прилича на естествено творение на природата.

Cardaf / Shutterstock.com

Gallery
Брайс каньон

Един от националните паркове на САЩ. Разположен е в Югозападната част на щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява гигантски природен амфитеатър, създаден от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo) се формират под влиянието на вятъра, водата и леда. Паркът носи името на Ебенезър Брайс (Ebenezer Bryce), който е един от пионерите в района, заселил се тук около 1875.

Снимка: Circumnavigation / Shutterstock

Gallery
Долината на деветте села

Тя се намира в планините Миншан, провинция Съчуан, Китай. Обградена от планини с белоснежни шапки, долината е приютила гъсти, древни гори и e обсипана с множество езера (108 на брой) с различна големина.

Снимка: Bule Sky Studio / Shutterstock

Gallery
Лунната долина, Атакама, Чили

Това е най-сухото място Земята, тук не достига  влажен въздух заради преградата на Андите. Пейзажите в пустинята Атакама напомнят повърхността на Луната, тук няма нищо друго освен камъни, пясъчни дюни и солени езера. 

Снимка: Skreidzeleu / Shutterstock

Gallery
Каньонът Колка, Перу

Според Книгата с рекордите на Гинес това е най-дълбоката клисура в света. 

Снимка: Christian Kohler / Shutterstock

Gallery

В подножието му тече реката Колка, а на цели 3,2 км над нея се издигат величествените Анди, чиито снежнобели върхове често се губят високо в облаците.

Снимка: pikselstock / Shutterstock

Gallery
Уайотапу, Нова Зеландия

Представете си един суров, негостоприемен чужд свят, където повърхността кипи и е обагрена в ярко оранжево и жълто, скрита от гъсти мъгли. Това трябва да ви даде доста добра представа за Уайотапу - термична площ от около 18 милиона кв. км в Нова Зеландия.

Пара и газове създават мехурчета от кал на мястото, което някога е било вулкан. Уайотапу е популярна туристическа дестинация, но посетителите са предупредени да останат на специално направените пътеки, за да не пропаднат през тънката земна кора и да бъдат изгорени от горещите геотермални газове или течности.

Снимка: Pichugin Dmitry / Shutterstock

Gallery
Цинги де Бемараха, каменният лабирин в Магадаскар

Природното чудо Цинги де Бемараха e варовиково плато, осеяно с жълти варовикови шипове, които образуват истинска 'каменна гора'. Резерватът е разположен на около 80 километра от западното крайбрежие на Мадагаскар и се разпростира от платото Бемараха.

Снимка: Pierre-Yves Babelon / Shutterstock

Gallery

Пътят до резервата и националния парк е много сложен и труднопроходим. Пътната обстановка е много лоша и предполага средна скорост на движение около 15 км. За да достигнете до мястото, са Ви необходими 2 дена, а за да разучите парка – 1 ден.

Снимка: Dennis van de Water / Shutterstock