Изследователи откриват, че Земята започва да сияе все по-слабо и най-вероятно основният виновник за това са измененията на климата. Изглежда, че колкото по-горещи стават океаните, толкова по-малко ярки облаци генерират те от своя страна, което означава, че нашата планета отразява по-малко слънчева светлина в космическото пространство. Това пък затопля допълнително Земята.

Изследователи измерват албедото (отражателната способност) на планетата ни, като наблюдават земният отблясък, осветяващ Луната. Тяхното проучване е базирано на данни, събрани за период от почти 20 години - от 1998 г. до 2017 г.

Измерванията показват, че в сравнение с 1998 г. днес Земята отразява около половин ват по-малко светлина на квадратен метър – еквивалентът на спад от 0,5 процента в отражателната способност на планетата. Като цяло Земята отразява около 30 процента от слънчевата светлина, която достига до нея.

„Наистина се изненадахме, когато установихме, че след близо 17 години без промяна през следващите 3 албедото е паднало“, казва теоретичният физик Филип Гуди от Технологичния институт на Ню Джърси.

Яркостта на Земята зависи както от количеството слънчева светлина, която достига до нас, както и от отражателната способност на планетата. Това проучване показва, че двата фактора не работят в тандем. Т.е. нещо тук на Земята предизвиква затъмняването (особено през последните години).

Сателитните данни, проучени от екипа, показват, че намаляването на ярките, отразителни и ниски облаци над Тихия океан е основният фактор, допринасящ за по-ниската яркостта на Земята.

Всичко това най-вероятно е свързано с измененията на климата. В същия район, където ярките облаци изтъняват, повърхностната температура на океана се покачва. Това най-вероятно се дължи на факта, че Тихоокеанското десетично колебание се е променило (фазата му вече не е студена, а е топла).

Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

Източник: Science Alert