Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS) обяви, че Земята е поставила нов рекорд – измерванията показват, че 29 юни 2022 г. (сряда) е бил с 159 милисекунди по-кратък от стандартните 24 часа.

С други думи – това е бил най-краткият ден, който е отчитан от 1973 г. насам - т.е. откакто учените следят тази стойност с помощта на атомни часовници.

Обикновено Земята се завърта веднъж на всеки 24 часа. Продължителността на денонощието обаче варира в зависимост от няколко фактора. Те могат или да го удължат, или да го скъсят. Приливните сили между Земята и Луната например го удължават. Приблизително веднъж на 100 години на Земята са ѝ нужни няколко допълнителни милисекунди, за да извърши едно пълно завъртане. Вътрешното движение на планетата, както и това на атмосферата, и на сателитите, също влияят на продължителността на денонощието.

През последните няколко години обаче, изглежда, продължителността на денонощието намалява. От 2020 г. досега Земята успя да разбие няколко рекорда. През 2020 г. отчетохме 28 от най-кратките дни, измервани от 60-те години на миналия век досега. Никой не знае със сигурност защо това се случва. Учените обаче предполагат, че промените вероятно са свързани с оста на въртене, която през последните 5 години не е варирала особено.

Според специалистите промяната в скоростта може да се отрази отрицателно на работата на всички навигационни системи, както и на компютрите, смартфоните и комуникационните системи на планетата.

Източник: IFLScience