Край нашия галактически център има нещо странно.

Астрономи засякоха странна звезда, която сякаш е „мигнала“ и изчезнала за период от няколко месеца, преди отново да се появи. Тя се намира на едва 25 000 светлинни години от Земята.

Учените смятат, че космическият обект, наречен VVV-WIT-08, вероятно принадлежи към нов клас звезди – гигантски „зверове“ с маса, 100 пъти по-голяма от Слънчевата. И веднъж на няколко десетилетия мистериозно орбитиращо тяло ги засенчва.

Космосът е относително празно пространство. Въпреки това не е изключено определени обекти да се подредят по такъв начин, че от време на време звездите да бъдат засенчени от нашата земна перспектива.

Не винаги е лесно обаче да разберем какво точно ги засенчва. Гигантска планета? Космически прах? Останки от разрушен обект? Космически дракон?

Случаят с VVV-WIT-8 е наистина изключителен. Въпреки че яркостта и на други звезди е намалявала по сходен начин, при никоя това не е наблюдавано чак до такава степен. Според астрономите основният виновник вероятно е друга звезда или планета, обгърната от гъст и непрозрачен диск от прах, с дълга орбита около VVV-WIT-8, която покрива звездата изцяло, когато премине пред нея.

„Невероятно е, че ние наблюдавахме тъмен, голям и издължен обект, който преминава между нас и далечната звезда и можем само да спекулираме от какъв произход е“, казва астрономът Сергей Копосов от Единбургския университет в Шотландия.

Моделът на орбитален спътник с гигантски диск не е безпрецедентен. Epsilon Aurigae е един доста известен пример в това отношение. Това е свръхгигантска звезда, чийто спътник, обгърнат от диск, и чиято орбита е 27 години, затъмнява звездата с 50 процента за период от 730 дни.

Няма как да не споменем и системата TYC 2505-672-1 – гигантска червена звезда с прашен спътник с 69-годишна орбита, който затъмнява звездата за период от 3,5 години.

Изследването, което е засякло VVV-WIT-08 (частта "WIT" е съкращение от “what is this?” или „какво  е това?“ на английски), е открило и няколко други кандидати с подобно поведение. Поради факта обаче, че данните за тези звезди са все още непълни, те тепърва ще бъдат описани.

Едно е ясно обаче – в случая не става дума за грешка при самото наблюдение. Затъмняването е уловено и от Оптичния гравитационен експеримент с лещи (ЗЛО) с варшавския телескоп в Чили. Ако въобще е някаква грешка, то тя наистина е странна.

Данните показват, че затъмняването е продължило приблизително 200 дни с почти симетрична светлинна извивка. Яркостта на звездата е намаляла с почти 97 процента. Астрономите смятат, че двата обекта са гравитационно обвързани. Орбиталният период е неизвестен, но според математическите модели на учените той би трябвало да е най-малко няколко десетилетия.

Откритието предполага, че подобни системи не са чак толкова голяма рядкост.

„Със сигурност ни предстои да открием и други. Сега обаче основното предизвикателство е да разберем какви са тези скрити спътници и как са получили своите дискове, въпреки че се намират на толкова голямо разстояние от гигантската звезда - казва астрономът Лий Смит от Кеймбриджкия университет. – Ако успеем да си отговорим на този въпрос, ние може и да научим нещо за ново за начина, по който тези системи са еволюирали.“

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.