През последните няколко дни таймлапс на Йо и Европа – два от спътниците на Юпитер – се превърна в същински хит в Reddit. До голяма степен това се дължи на факта, че видеото е меко казано великолепно.

То е толкова добро, че доста потребители дори твърдят, че не е истинско.

Макар и като цяло да е хубаво да сме скептични за нещата, които се споделят в интернет, имаме удоволствието да потвърдим, че невероятният клип е 100% истински.

Подобно на много други великолепни снимки и видеа на планетата, този таймлапс е дело на Кевин М. Гил – инженер от NASA и експерт в обработването на планетарни изображения. В случая  той използва снимки, направени от космическия апарат „Касини“ през 2001 г., докато прелита край Юпитер, за да извърши гравитационна маневра, която да подпомогне пътешествието му към Сатурн.

Видеото показва Йо и Европа, орбитиращи планетата. Една от причините, поради които хората не вярват, че е истинско, се дължи на факта, че Йо, която се намира по-близо до Юпитер, изглежда така, сякаш се движи по-бавно от Европа, която е по-далече. Обяснението на това обаче е съвсем простичко.

„Движението не е напълно прецизно – постарах се да го направя по-красиво, отколкото правилно – обяснява Гил в Twitter. – Целта е да се изобрази движението, видимо от космически апарат, който се движи със скорост, по-бърза от тази на спътници. Ето защо при една неподвижна перспектива Йо би се движила по-бързо от Европа.“

Европа сякаш се движи по-бързо от Йо, тъй като я наблюдавате от гледната точка на космическия апарат (в случая на „Касини), който се придвижва наляво. Тъй като Европа е по-близо, тя изглежда, че се движи по-бързо. Това е често срещана илюзия – обектите привидно се движат по-бавно, когато са по-далече, тъй като изглеждат по-малки и е нужно по-дълго време, за да пресекат полезрението ни.

Все още не ви е съвсем ясно? Представете си, че шофирате по магистралата и наблюдавате колите, движещи се в противоположната посока. Зад тях забелязвате самолет, който се движи в същата посока, в която и превозните средства. От вашата гледна точка колите сякаш се движат по-бързо от самолета, но можете да сте сигурни, че това не е така.

Източник: IFLScience