Спектроскопичният инструмент за тъмна енергия (DESI) в националната обсерватория „Кит Пийк“ в Аризона, САЩ е натоварен със задачата да картографира разширението на космоса, да проучва тъмната енергия и да създава най-детайлната триизмерна карта на Вселената въобще.

DESI функционира едва от 7 месеца. Въпреки това вече разполагаме с рекордна и уникално красива триизмерна картина на галактиката около нас, което демонстрира ясно невероятния потенциал на инструмента по отношение на картографирането на космическото пространство.

DESI вече е каталогизирал и картографирал над 7,5 млн. галактики. Всеки месец към списъка се добавят милион нови. Смята се, че когато сканирането приключи през 2026 г., ще са картографирани над 35 млн. галактики. Това от своя страна ще предостави на астрономите огромна библиотека от данни, която да изучават.

Поглед към Вселената из приблизително 5 млрд. светлинни години. Източник: D. Schlegel/Berkeley Lab/DESI data

Целият процес е изключително красив, казва астрофизикът Джулиън Гай от националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорния. „В разпределението на галактиките в триизмерната карта има огромни клъстери, нишки и празнини. Това са най-големите структури във Вселената. В рамките на тях обаче откриваме отпечатък от наистина ранната Вселена, както и историята на нейното разширение оттам насетне.“

DESI е изграден от 5000 оптични нишки, като всяка се контролира и позиционира индивидуално от свой собствен миниатюрен робот. Тези нишки трябва да бъдат наместени изключително прецизно (в рамките на до 10 микрона или по-малко спрямо дебелината на човешкия косъм). Впоследствие те улавят проблясъци от светлината, достигаща до нас от космическото пространство.

Посредством на тази мрежа от нишки инструментът прави цветни снимки на милиони галактики и покрива почти една трета от небосклона. След това изчислява каква част от светлината е изтласкана към червения спектър вследствие на експанзията на Вселената.

Тъй като на тази светлина ѝ трябват няколко милиарда години, за да достигне Земята, е напълно възможно да се използват данните за това отместване към червения спектър, за да се установи дълбочината в Вселената. Колкото по-голямо е отместването, толкова по-далече се намира даден обект. Нещо повече – структурите, картографирани от DESI, могат да бъдат преработени по такъв начин, че да се види първоначалната форма, която някога са имали.

Разрез през триизмерната карта от галактики от вече завършеното проучване Sloan Digital Sky Survey (вляво) и първите няколко месеца от Спектроскопичния инструмент за тъмна енергия (вдясно). Източник:  D. Schlegel/Berkeley Lab/DESI data.

Можете да следите прогреса, който DESI прави, на официалния сайт на инструмента.

Източник: Science Alert