В четвъртък небето ще бъде озарено от пълнолуние. Въпреки че експертите спорят за точното определение на суперлуната, последното пълнолуние за лятото отговаря на всички критерии.

Най-общо казано, Луната е суперлуна, когато достигне най-близката до Земята точка от своята орбита, известна като перигей.

На около 363 000 км от нашата планета Луната изглежда с около 7% по-голяма от обикновеното пълнолуние, въпреки че може да не забележите разликата.

Това обаче е астрономическо събитие, което дори жителите на града могат да видят, без да се налага да ходят до парк с тъмно небе.

Какво я прави синя суперлуна?

Според пенсионирания астрофизик от НАСА Фред Еспенак, който е изчислил разстоянията до суперлуната до 2100 г., тази суперлуна ще бъде на разстояние около 222 043 мили (357 343 км) - това я прави най-ярката луна през годината.

Суперлуна е сравнително нова дума. Астрологът Ричард Нол създава този термин през 1979 г., за да обозначи новолуние или пълнолуние на 90 % от перигея. Пълнолунието е ярко, а новолунието рядко се вижда от Земята. Но и двете влияят на приливите и отливите, като ги правят по-екстремни от обичайното.

Пълнолуние над София. Снимка: Hristo_Chorbadzhiyski / Shutterstock

Подобно на ягодовата и розовата луна, синята не е кръстена на цвета си. Наименованието идва от идиоматичния израз на английски език „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато ми цъфнат налъмите“ или „На куково лято“.

Пълнолунието в четвъртък ще бъде второто за месеца. Първото беше на 1 август.

Въпреки че понастоящем за синя луна се счита второто пълнолуние в месеца, по-старото определение използва броя на пълнолунията в годината. Обикновено те са били 12, но понякога се е случвало да има и едно допълнително. Според Библиотеката на Конгреса някои публикации, като "Алманах на фермерите от Мейн", измервали годината по различен начин, като вместо това започвали в края на декември.

Списание "Sky & Telescope" публикува по-новото определение "две в месеца" през 40-те години на ХХ век, а Дебора Бърд помага за популяризирането на определението в научното радиопредаване "StarDate" през 1980 г.

Колко рядка е синята суперлуна?

Суперлуните не са редки сами по себе си. Обикновено има три или четири на година.

Сините луни се срещат по-рядко: само една от около 33 луни отговаря на изискванията.

Съчетанието между синя и суперлуна пък се случва на всеки 10-20 години. Според НАСА следващата синя суперлуна ще озари небосвода чак през 2037 г.

Разбира се, не е изключено Луната действително да се оцвети в синьо.

През 1883 г. при смъртоносното изригване на вулкана Кракатау загиват 36 000 души. Серният диоксид и пепелта изпълват въздуха, което кара Луната да изглежда синя, тъй като частиците блокират червената светлина, без да филтрират други нюанси. Според лондонския Природонаучен музей горските пожари могат да предизвикат същия ефект.

Източник: Business Insider