Изтичането на охлаждаща течност от руска космическа капсула, скачена с Международната космическа станция (МКС), вероятно е причинено от удар на микрометеорит, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, позовавайки се на служител на Роскосмос.  

От руската космическа агенция и НАСА казаха, че инцидентът не представлява опасност за екипажа на орбиталната станция. 

Бившият космонавт Сергей Крикальов, който е изпълнителен директор на Роскосмос за пилотираните космически програми, каза, че изтичането на охлаждаща течност от капсулата "Союз МС-22" може да е причинено от микрометеорит, ударил един от радиаторите й. 

В направеното от Крикальов изявление се посочва, че неизправността може да повлияе на работата на охладителната система на кораба и на температурата в отсека за оборудване и инструменти, но не представлява заплаха за екипажа.

Течът попречи на планираното по-рано днес излизане в открития космос на руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, предава БТА. По думите на Крикальов работата по оценката на ситуацията продължава и специалистите следят температурните показатели на "Союз". "Не са открити други промени в телеметричните параметри нито на космическия кораб, нито на Международната космическа станция, нито на руския или американския сегмент, нищо не застрашава екипажа", каза той. 

Сергей Крикальов обаче добави, че бъдещата работа на станцията ще зависи от оценката на състоянието на капсулата. "Решенията за бъдещата програма за полети ще бъдат взети въз основа на този анализ", каза той.

"НАСА и Роскосмос ще продължат да работят заедно, за да определят следващия курс на действие след текущия анализ. Членовете на екипажа на борда на космическата станция са в безопасност и не са били застрашени по време на изтичането на охлаждаща течност", казаха на свой ред от американската космическа агенция. 

Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавтът на НАСА Франк Рубио пристигнаха на МКС с капсулата "Союз МС-22" през септември. Понастоящем освен тях на орбиталната станция се намират астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, астронавтът на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката и Анна Кикина от Роскомос.